LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kolegij neoubičajenog silaba

FFZG dobiva izborni kolegij o radikalnoj desnici – jedna od tema i ustašonostalgija

Izborni kolegij u sklopu kojega će biti puno govora o HSP-u i pravaškim strankama nastalima nakon raskola 1993. studenti će navodno moći slušati već ove godine.

Izborni kolegij u sklopu kojega će biti puno govora o HSP-u i pravaškim strankama nastalima nakon raskola 1993. studenti će navodno moći slušati već ove godine.

Od sljedeće akademske godine studenti povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu imat će priliku slušati izborni kolegij Hrvatska radikalna desnica (1989-2019) čiji će nositej biti Ivo Goldstein, a predavač suradnik Veselinović, koji se u svojoj karijeri ponajviše bavi hrvatskom desnicom, piše Novi list.

Najveći dio kolegija bit će o HSP-u, bit će govora o Tomislavu Karamaru, dok o Škori, primjerice, neće biti govora. Goldstein je za Novi list rekao da nije sve prošlo glatko oko pokretanja kolegija, no da je ipak dobio većinu:
– Prigovaralo nam se da na fakultetu ne tematiziramo novije razdoblje hrvatske povijesti, pa smo onda imali izborni kolegij Domovinski rat, a sada ćemo i jedan o hrvatskoj radikalnoj desnici. Kolega Veselinović je politolog, ali koristi se historiografskim metodama, radi kvalitetno, napisao je o ovome već dvije knjige i niz članaka, pa će on biti predavač. Ne treba tu ništa mistificirati. – rekao je Goldstein koji je dodao i da ne vidi problem u tome što ne postoji kolegij o radikalnoj ljevici.
Teme kolegija bit će HSP i pravaške stranke formirane nakon raskola između Dobroslava Parage i Ante Đapića 1993, Politika povijesti HDZ-a, zatim Ustašonostalgija: kultura sjećanja, obilježavanje 10. travnja, Bleiburg te Od normalne patologije do patološke normale: Domoljubna koalicija HDZ-a, dokument dijaloga, revizionizam, piše Novi list. Studenti će ga navodno moći slušati već od listopada ove godine.
FOTO: FACEBOOK / STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU