LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološki razvoj

FER potpisao Memorandum o suradnji u okviru Europskog Akta o čipovima

Na FER-u potpisan važan memorandum, koji će pomoći osigurati bolju poziciju EU-a u svjetskoj proizvodnji čipova.

Na FER-u potpisan važan memorandum, koji će pomoći osigurati bolju poziciju EU-a u svjetskoj proizvodnji čipova.

U četvrtak, 1. veljače 2024. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu potpisan je Memorandum o suradnji u okviru Europskog Akta o čipovima, kojim će se osigurati preko 43 milijarde eura ulaganja s ciljem osiguravanja bolje pozicije EU-a u svjetskoj proizvodnji čipova, kako bi se prevladala nestašica poluvodiča, ali i ojačalo tehnološko vodstvo i razina proizvodnje čipova u Europi.
 


VEZANO: Zanimljivo predavanje na FER-u: Saznajte više o teoriji kategorija i dubokom učenju!


 

Zajedničko ostvarenje ciljeva

 

Memorandum između FER-a i imec-a, vodećeg svjetskog instituta za istraživanje, razvoj i inovacije u nanoelektronici i digitalnim tehnologijama, s namjerom zajedničkog ostvarenja ciljeva spomenutog akta, potpisali su prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a i dr. Jo De Boeck, glavni direktor za strategiju imec-a.

Uz dekana Bilasa, uvodne riječi na programu održao je i Karlo Ressler, zastupnik u  Europskom parlamentu i izvjestitelj Odbora za proračun o Aktu o čipovima.
 

,,Potpisivanjem ovog memoranduma o razumijevanju između imec-a i FER-a ojačana je integracija FER-a u europskom istraživačkom prostoru i napravljen značajan korak u integraciji hrvatskih akademskih institucija i poduzeća u europske lance vrijednosti u nano i mikroelektronici. Pripremama za osnivanje hrvatskog Centra kompetencija za poluvodiče u okviru europske inicijative za čipove dajemo svoj doprinos tehnološkom razvitku Hrvatske.” – istaknuo je dekan Bilas.

 

Važnost Europskog Akta

 

Na FER-u u punoj D1 dvorani, dr. Jo De Boeck održao je predavanje i istaknuo važnost Europskog Akta o čipovima za poluvodičku industriju, Nakon potpisivanja memoranduma Joe De Boecku se na panel-raspravi o trendovima u svjetskoj industriji čipova, utjecaju na gospodarstvo, ambicijama EU te prilikama i doprinosima Hrvatske pridružio profesor Makoto Nagata, s japanskog sveučilišta Kobe.

FOTO: FOTO: PR FER