LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi fond

FER-ov SPOCK već ima velike planove za dodatni razvoj zahvaljujući novoj regionalnoj platformi

Neki hrvatski fakulteti već imaju velike planove u pozitivnom iskorištavanju prve regionalne platforme koja je nastala zahvaljujući Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Europskom investicijskiom fondu i Slovenskoj razvojnoj i izvoznoj banci.

Neki hrvatski fakulteti već imaju velike planove u pozitivnom iskorištavanju prve regionalne platforme koja je nastala zahvaljujući Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Europskom investicijskiom fondu i Slovenskoj razvojnoj i izvoznoj banci.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Europski investicijski fond i Slovenska razvojna i izvozna banka uspostavile su prvu regionalnu platformu koja će biti od velike koristi, između ostalih, i hrvatskim sveučilištima da od znanstvenih inovacija pokrenu prava poslovanja. S Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu već su prepoznali vrijednost ove platforme.
 
Voditelj FER-ova SPOCK-a Matija Srbić rekao je za Netokraciju da je fond došao u savršeno vrijeme:
– Zadnje dvije godine intenzivno radimo na stvaranju poticajnog sustava koji će omogućiti istraživačima i znanstvenicima što jednostavnije uključivanje u startup ekosustav. Trenutno znanstvenike i istraživače sa Sveučilišta u Zagrebu (dakle, ne samo s FER-a) podupiremo kroz projekt Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists (COGSTEPS) i naš dugogodišnji startup inkubator SPOCK, a upravo radimo i na stvaranju deep tech startup ekosustava u čijem će središtu biti venture builder za deep tech startupe.
SPOCK je od inkubatora za FER-ovce postao inkubator za cijelo zagrebačko sveučilište te je sada u njemu pola timova sastavljeno od istraživača i profesora s različitih fakulteta, ističe Srbić. Dodaje i da je pokrenut Startup Bootcamp kao entry point za svakog istraživača i znanstvenika koji želi na brzinu dobiti puno korisnih informacija o startupima i lakše se uključiti u SPOCK.
– Sad je vrijeme za treću fazu – venture builder za deep tech startupe koji će biti u središtu deep tech startup ekosustava kojeg gradimo s uspješnim hrvatskim startupima i velikim korporacijama. Kroz venture builder ćemo nastaviti raditi s najperspektivnijim startupima nastalima na inovacijama i znanstvenim istraživanjima na njihovom poslovnom razvoju, pomoći im u povezivanju s odgovarajućim partnerima iz industrije s kojima će surađivati u procesu komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja i pripremati ih za osiguravanje investicije, bilo od partnera iz industrije, bilo iz ovog fonda. – napisao je Srbić na svojem LinkedInu.
Voditelj SPOCK-a otkrio je za Netokraciju da su mlađi istraživači zainteresirani za promjenu karijernog puta te da su spremni posvetiti se razvoju startupa ako on dobro napreduje, dok se oni iskusniji vide u ulozi savjetnika.
– To je upravo ono što će im omogućiti naš venture builder: profesori kao savjetnici, istraživači kao CTO-ovi, a ulogu CEO-a će preuzeti netko iz naše mreže kvalificiranih stručnjaka koji će s timom krenuti surađivati već kroz SPOCK kako bi se ispitala kohezija tima. – zaključio je Srbić.
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU