LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje u Abu Dhabiju

FER ostvario izuzetan uspjeh na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici!

FER-ov tim najprije se našao među prvih pet timova, a na kraju je proglašen pobjednikom.

FER-ov tim najprije se našao među prvih pet timova, a na kraju je proglašen pobjednikom.

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta iz Zagrebu (FER) pobijedio je na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava.
 

VEZANO: Sudjeluj u izradi loga za majice i dresove za ovogodišnji STEM Games!


 

Pobjednički tim


FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića.Usprkos početnoj jakoj konkurenciji od pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim kojeg vodi dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira najprije se našao se među prvih pet timova, te je na kraju proglašen pobjednikom.
 

via GIPHY

Najprestižnije robotičarsko natjecanje u svijetu


U velikom finalu FER se borio bok uz bok s velikim svjetskim istraživačkimtim institucijama kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark) te su zasluženo proglašeni pobjedničkim timom i dodijeljena im je ova prestižna nagrada.
 
Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija Sheikh Mohamed bin Zayed, održava se svakih nekoliko godina u Abu Dhabiju. Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.
 
Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, FOTO: FER
 

Iskustvo pobjedničkog tima


Voditeljica pobjedničkog FER-ovog tima, dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira, podijelila je iskustva i cjelokupni proces pripreme projekta koji je pobijedio na natjecanju.

 

Za projekt smo se pripremali ukupno dvije godine, ali naravno ne uvijek jako intenzivno. Prvo smo krenuli s projektom prijedlogom, a zatim je krenula simulacijska faza gdje smo kroz simulaciju trebali konstruirati rješenja koja smo predložili. Zadnjih godinu dana smo se pripremali za demonstraciju projekta i samo natjecanje u Abu Dhabiju.

  

Također, komentirala je buduće planove i želje te značaj koja je ova pobjeda donijela za FER.
 

Novih ciljeva i želja naravno ima jako puno, no prvo na redu je zasluženi odmor. Ali naravno, ovo je bila savršena prilika jer se pročulo za nas što znači da nam se otvaraju nova vrata prema brojnim suradnjama u raznim projektima i institucijama. Također, šira publika je čula za FER što će nam također biti jedna od odskočnih daska za budućnost.

FOTO: FOTO: PR FER