LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RAZMJENA U VRIJEME PANDEMIJE

ESN sekcije iz Splita i Zagreba dočekale više od 450 Erasmus studenata – unatoč pandemiji

ESN sekcije organizirale su upoznavanje s Erasmus studentima te ih pripremaju na novi način života sljedećih nekoliko mjeseci. Ne samo da se nadaju druženjima uživo, već su i isplanirali većinu interaktivnih aktivnosti na otvorenom.

ESN sekcije organizirale su upoznavanje s Erasmus studentima te ih pripremaju na novi način života sljedećih nekoliko mjeseci. Ne samo da se nadaju druženjima uživo, već su i isplanirali većinu interaktivnih aktivnosti na otvorenom.

ESN sekcije iz Osijeka, Rijeke, Zadra i Dubrovnika nedavno su nam otkrile kako su unatoč pandemiji i pripadajućim epidemiološkim mjerama ipak provele tjedne dobrodošlice za studente na mobilnosti tijekom ljetnog semestra. Više od 200 studenata prijavilo je svoje boravište u tim gradovima, a ova im organizacija organizira dobar i siguran provod. Iz najvećih hrvatskih gradova, Splita i Zagreba, odgovori pristižu naknadno te ih prenosimo u nastavku. 


Vezano: ESN-sekcije unatoč koroni prošetale više od 200 Erasmusovaca ulicama naših gradova


Split

Predsjednik ESN-a Split Marin Kraljević ističe kako im je u ljetnom semestru pristiglo oko 120 studenata, što je izvrsna brojka uzimajući u obzir aktualnu pandemiju. Po dolasku u Hrvatsku, odnosno Split, trebali su predočiti negativan PCR-test ne stariji od 48 sati. Osim toga, ističe Kraljević, sekcija i Ured za međunarodnu suradnju osigurali su pravovremene i pravovaljane informacije važne za dolazak i boravak ondje. 

Tjedan dobrodošlice uspješno su organizirali uz poštivanje svih važećih mjera, no moralo je doći do promjena u organizaciji i provedbi događaja.

– Sam dan dobrodošlice održan je online preko Zoom aplikacije i sve je prošlo bezbolno. U provedbi ostalih događaja morali smo osigurati podjelu u nekoliko grupa, primjerice tijekom city toura kako bi se mogla držati udaljenost, a i svi su koristili zaštitne maske. Također su prilikom posjeta Muzeju iluzija u Splitu bili podijeljeni u grupe kako se ne bi stvarale gužve i kako bi se mogli pridržavati epidemioloških mjera. Zasigurno što je najteže svima palo, s obzirom na epidemiološke mjere, nismo bili u mogućnosti održati uvijek najpopularniji party dobrodošlice, no u zamjenu za to održali smo kavu dobrodošlice kako bismo Erasmus studentima približili ritual ispijanja kave u Splitu za vrijeme sunčanih dana. Ostatak aktivnosti koje smo planirali uspjeli smo organizirati u nekoliko grupa tako da na neke veće poteškoće nismo ni naišli.

Povratne informacije Erasmus studenata i više su nego dobre, a na gotovo svim događanjima uvijek se traži mjesto više. Pripremili smo aktivnosti na otvorenome i većina je već potvrđena. Dolazak proljeća omogućuje nam neke dodatne aktivnosti te, s obzirom na broj volontera u Erasmus studentskoj mreži Split kojih je oko 80, mislimo i nadamo se da ćemo sve planirane aktivnosti organizirati kao i do sada. – kaže Marin.

Zagreb

Očekivano je da će i Zagreb pratiti manji broj dolazaka Erasmus studenata. Komunikacijska menadžerica ESN-a Zagreb Sara Vrban ističe kako je prema podacima iz siječnja na Sveučilište u Zagrebu pristiglo oko 250 studenata, a na ostale fakultete u gradu još 100. Kaže kako je važno poštovati odluke nadležnih institucija u borbi protiv koronavirusa

– Svim studentima, i međunarodne i naše volontere, savjetujemo na ponašanje i pridržavanje svih mjera koje Stožer civilne zaštite odluči. S obzirom na dolazak međunarodnih studenata iz različitih država, pravila o ulasku u državu razlikuju se te svaki student mora poštovati upute država iz kojih dolazi. Koliko znamo, do sada nismo imali slučajeve zaraze među dolaznim studentima i volonterima.

Tjedan dobrodošlice u Zagrebu proveden je u zadnjem tjednu veljače, a Sara smatra da je završio prilično uspješno, posebice obraćajući pozornost na broj događanja i odaziv studenata. 

– U samoj organizaciji pazili smo na mjere Stožera pa je svaki događaj imao određen broj sudionika, održavali su se online ili na otvorenome te se pazilo na udaljenost i nošenje maski. Mjere nismo uzeli kao negativnu situaciju nego kao pozitivnu priliku za kreativno smišljanje i prilagođavanje već poznatih događaja sigurnosnim okvirima. Tako smo organizirali online prezentaciju How to Survive in Croatia, zajednički jogging i Speed meeting u parku Maksimir, online Social Cafe, Welcome hangout i penjanje na Sljeme. Raznolikim događajima ispunili smo svaki dan Welcome Weeka i međunarodnim studentima pokazali čari Zagreba.

Kao i sekcije koje smo spomenuli u prethodnom članku, Zagreb i Split također spremno dočekuju Erasmus studente te su optimistični oko budućih planova koje će, nadaju se, moći organizirati uživo i pod blažim epidemiološkim mjerama. Iz Zagreba ističu kako su primijetili da su njihovim volonterima nedostajala interaktivna druženja uživo s dolaznim studentima, no zadovoljni su koliko mogu biti. Predsjednica ESN-a Zagreb Rebeka Dajak opisala je samu nit vodilju djelovanja njene sekcije, koja bi se pod ovakvim životnim prilikama mogla primijeniti na svaku sekciju ESN-a Hrvatska:

– Zajedničkim snagama i dalje ćemo nastaviti obogaćivati društvo kroz internacionalne studente i upoznavati se s kulturološkim razlikama koje nas krase i kroz koje učimo za svijet bez predrasuda.

FOTO: ESN HRVATSKA