LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijave za državnu stipendiju

Elektronički obrazac: U teoriji super, a u praksi?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od ove godine uvelo je novi način prijave za državnu stipendiju putem elektroničkog obrasca. Pogledajte što studenti misle o ovom načinu prijave.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od ove godine uvelo je novi način prijave za državnu stipendiju putem elektroničkog obrasca. Pogledajte što studenti misle o ovom načinu prijave.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od ove godine uvelo je novi način prijave za državnu stipendiju putem elektroničkog obrasca, o čemu ste ranije mogli čitati ovdje.

Prema anketi portala Studentski.hr, 83% studenata izjasnilo se da nije zadovoljno ovim novim načinom prijave putem elektroničkog obrasca. Kao jedan od razloga nezadovoljstva navode da su zbog potreba elektroničkog obrasca morali često posjećivati referadu. Naime, u čak 58% slučajeva pojavila se neusklađenost podataka na Studomatu i elektroničkom obrascu. Osim toga, studenti su se požalili i na upute koje su dane, a koje nisu u vezi sa samim obrascom. Čak 66% studenata smatra da sam elektronički obrazac nije dobro osmišljen te da bi trebalo dati dodatne informacije za studente iz drugih država, kao i za studente diplomskih studija.

Glavni problem studentima prvih godina diplomskih studija bilo je pitanje o stečenim ECTS bodovima tijekom prethodnih godina studija. Velik broj studenata ovdje je stavljao broj ECTS bodova stečenih na preddiplomskom studiju, a trebalo je zapravo staviti 0, što u elektroničkom obrascu nije bilo jasno naznačeno. Zbog tog pitanja studenti su morali ponovno ispunjavati elektronički obrazac.

Studenti su se izjasnili da bi pitanja trebala biti bolje formirana i jasnija te da bi uz svako pitanje trebala biti i dodatna uputa. Osim toga, smatraju da bi bilo dobro da se osnuje Facebook grupa na kojoj bi kompetentne osobe iz Ministarstva davale naputke i otklanjale nejasnoće vezane uz tehničke detalje natječaja.

Iako je prijava putem elektroničkog obrasca zvučala super u teoriji, u praksi je zakazala. Studentima je trebalo više vremena da ispune sve podatke te potom odu u referadu ovjeriti elektronički obrazac i poslati u Ministarstvo. Iako ima svoje nedostatke, obrazac je zasigurno pokrenuo rad studentskih referada koje su konačno ispravile krivo unesene podatke ili uopće unijele podatke.

Studenti su na kraju zaključili da im je stariji način prijave bio bolji.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR