LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „MARLESS”

Dubrovačko sveučilište sudjeluje u projektu kojim će podizati svijest o otpadu u moru

Projekt „MARLESS” čiji je partner i Sveučilište u Dubrovniku trajat će od 1. lipnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Projekt „MARLESS” čiji je partner i Sveučilište u Dubrovniku trajat će od 1. lipnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Sveučilište u Dubrovniku jedno je od partnera na projektu MARLESS – MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, koji je započeo 1. lipnja 2020, a trajat će do 31. prosinca 2022. godine.

Projekt MARLESS bavit će se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata, što uključuje praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot-aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more. 
– U projektu vrijednom 4.244.726,00 € sudjeluje 13 partnera iz više regija sjevernog i južnog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto, a u projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija – stoji u priopćenju Sveučilišta.
Što se tiče konkretno Sveučilišta u Dubrovniku, nastavnici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo razvijat će autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada i dati doprinos u aktivnostima vezanim za ekstrakciju mikroplastike iz vodenog stupca, praćenja količine otpada u Jadranskom moru i podizanja svijesti građana o ovom problemu.
FOTO: SVEUČILIŠTE U DUBROVNIKU