LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Položaj studenata

Doznali smo o čemu je Hrvatski studentski zbor razgovarao s premijerom Plenkovićem

Na sastanku premijera Plenkovića i predstavnika HSZ-a govorilo se, prije svega, o Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ali i o studentskoj prehrani, stipendijama te o subvencioniranom smještaju.

Na sastanku premijera Plenkovića i predstavnika HSZ-a govorilo se, prije svega, o Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ali i o studentskoj prehrani, stipendijama te o subvencioniranom smještaju.

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora održali su u srijedu, 27. svibnja 2020. godine, sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Kako su nam rekli, razgovarali su o prijedlozima mjera koje je Zbor uputio Vladi RH i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u svrhu poboljšanja položaja i statusa studenata u socioekonomskoj krizi prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa te je otvoren dijalog prema zajedničkom rješavanju problematike važne za sve studente kako bi se osigurala što veća kvaliteta studiranja i unaprijedio studentski standard.

U fokusu razgovora bio je Zakon o obavljanju studentskih poslova, njegove prednosti i mane te adaptacija istoga u svrhu povećanja prisutnosti studenata na tržištu rada. Pričajući o studentskom radu, HSZ je predložio mjeru preuzimanja odgovornosti Vlade RH za naknadu za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u visini od 5,5% koju su do sada morali uplaćivati poslodavci. Ta mjera, koja bi za državni proračun značila relativno mali iznos, bila bi izrazito pogodna za poslodavce. Studenti bi opet postali prisutna radna snaga, a nemali broj njih koji sami financiraju vlastito obrazovanje mogao bi to i nastaviti. Naravno, ove mjere zahtijevaju detaljnu financijsku analizu navedenih izdataka kako bi se dobio stručni uvid u njihov precizniji utjecaj, pa možda čak i na revitalizaciju turizma.

Otvoreno je i pitanje kvalitete studentske prehrane te iznosa subvencije za prehranu studenata gdje su predstavnici Zbora iskazali nezadovoljstvo vezano uz trenutni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Razgovaralo se i o povećanju subvencije na studentskim iskaznicama - x-icama, ukidanju restrikcija kao što je zabrana iznošenja hrane i limita na pojedinim artiklima, ali i uvođenju online sustava za narudžbu hrane.

Tijekom razgovora, predstavnici HSZ-a i premijer Plenković uspjeli su pronaći zajednički jezik oko Pravilnika za državne i ostale stipendije te Pravilnika o subvencioniranom smještaju studenata. Naime, na ostvarivanje spomenutih prava direktno utječe broj stečenih ECTS bodova koje zbog izvanredne situacije studenti nisu mogli ostvariti na isti način kao proteklih godina.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE