LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret tržištu rada

Donosimo sedam savjeta za pisanje pobjedničkog životopisa

Želiš napisati dobar životopis koji će privući pozornost poslodavaca? Donosimo ti sedam savjeta s kojima ćeš se zasigurno istaknuti.

Želiš napisati dobar životopis koji će privući pozornost poslodavaca? Donosimo ti sedam savjeta s kojima ćeš se zasigurno istaknuti.

Nebitno jeste li upravo završili fakultet ili ste odlučili promijeniti posao, barem jednom u životu ćete se susresti s izazovom pisanja životopisa koji će vas istaknuti među brojnim konkurentima. Ako možda nemate obilje radnog iskustva, ili ga imate previše – postavlja se pitanje: na što se fokusirati? Kako predstaviti svoje kvalifikacije na način koji će privući pažnju poslodavca? Stoga vam donosimo sedam jednostavnih savjeta kako da vas poslodavac zapamti te u konačnici dobijete željeni posao.
 

1. Prilagodite životopis svakom poslu


Ne šaljite isti životopis za svaki posao. Prilagodite svoj životopis kako biste istaknuli vještine, iskustvo i obrazovanje relevantne za specifičnu poziciju na koju se prijavljujete. Istražite poslodavca i njihove potrebe te istaknite kako vaše vještine i iskustvo odgovaraju tim zahtjevima.
 

2. Naglasite obrazovanje i relevantne akademske projekte


Čak i ako nemate mnogo radnog iskustva, fokusirajte se na relevantne akademske projekte, istraživanja ili seminare koje ste pohađali tijekom fakulteta. Ovo može uključivati diplomski rad, prakse ili volontiranje u okviru programa studija.
 

3. Uključite relevantne vještine


Naglasite vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To mogu biti vještine specifične za industriju ili tehničke vještine, ali i meke vještine poput timskog rada, komunikacijskih vještina ili upravljanja s vremenom.
 

4. Istaknite rezultate


Umjesto da samo nabrajate zadatke koje ste obavljali na prethodnim poslovima, istaknite konkretna postignuća i rezultate. To može uključivati povećanje prodaje, smanjenje troškova, implementaciju novih procesa ili bilo koji drugi doprinos koji ste donijeli svom prethodnom poslodavcu.
 

5. Koristite jasan i konkretan jezik


Budite jasni i konkretni u opisu svojih vještina, iskustva i postignuća. Primjerice, umjesto da kažete „bio sam odgovoran za vođenje tima“, možete reći „vodio sam tim od pet članova u provedbi projekta koji je rezultirao povećanjem prodaje za 20 %“. Izbjegavajte pretjerano korištenje općenitih izjava.
 

6. Pazite na formatiranje


Pazite na formatiranje životopisa kako bi bio pregledan i profesionalan. Koristite jednostavan i čitljiv font, strukturirajte informacije koristeći sekcije ili podnaslove te provjerite da nema pravopisnih ili gramatičkih pogrešaka.
 

7. Budite autentični


Nemojte se bojati biti autentični i istaknuti svoju osobnost kroz životopis. Poslodavci cijene kandidate koji su iskreni i autentični pa pokušajte prenijeti sebe kroz svoj životopis na način na koji će vas razlikovati od drugih kandidata.


Također, iako poslodavac možda nije direktno zatražio motivacijsko pismo, pametno ga je ipak napisati i priložiti uz životopis. Motivacijsko pismo pruža vam priliku da dodatno istaknete svoju strast, motivaciju i specifične razloge zašto ste zainteresirani za poziciju i zašto ste uvjereni da ste prava osoba za nju.

Slijedeći ove savjete,+ možete napisati životopis koji će vas istaknuti čak i ako nemate obilje radnog iskustva i pomoći će vam da privučete pozornost poslodavaca na svoje potencijale, motivaciju i želju za rad.
FOTO: CANVA ILUSTRACIJA