LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bosna i Hercegovina

Do statusa profesora u samo pet dana: diplome su se, doslovno, kupovale na benzinskim postajama

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija.

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija.

Danas je Milanko Kajganić, glavni tužitelj u susjednoj Bosni i Hercegovini, održao konferenciju za medije tijekom koje je komentirao nedavno otkrivene slučajeve krivotvorenih diploma.


Podsjetimo, Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA), koja djeluje u sklopu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, otkrila je u velikoj akciji niz nezakonitosti vezanih uz izdavanja lažnih fakultetskih diploma. Prema izvješću SIPA-e, uhićeno je ukupno 11 osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela organiziranog kriminala, nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela povezana sa zlouporabom položaja ili ovlasti te krivotvorenja ili uništavanja službenih isprava. 

Što se tiče predmeta Klaster, odnosno predmeta koji se tiče lišenja slobode osoba koje su bila u sastavu organizirane grupe koja je činila kaznena djela vezana uz zloupotrebu prilikom izdavanja diploma, smatramo da je to jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH - rekao je Kajganić, prenosi N1.

Došli smo i do dokaza da je, između ostalog, kupljena diploma diplomiranog inženjera građevinarstva. Sada smo iz prethodnih dešavanja u Turskoj i Siriji mogli vidjeti do čega može doći i kakvih posljedica, ako se događaju nezakonite radnje u građevinarstvu. Već smo dokazali navedene aktivnosti i pokušat ćemo fizička i prvana lica, kroz zastupanje optužnica, adekvatno kazniti. Smatramo da će nas i sud popratiti - pojasnio je glavni tužitelj, dodajući da je otkriveno nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Kako se ranije i pretpostavljalo, uhićeni su mahom rektori, dekani, profesori i vanjski suradnici bosanskohercegovačkih visokoobrazovnih institucija. Kajganić ističe kako se na određenim sveučilištima do zvanja doktora ili profesora moglo stići u svega pet dana.
 
Posebno apsurdno zvuči činjenica da su se krivotvorene diplome, doslovno, mogle kupiti na benzinskim postajama.

Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, dokazuje da netko, neosporno, u lancu kontrole rada ne radi dobro svoj posao. Ovo sve pokazuje da inspekcijski sustavi  trebaju biti rigorozniji. Bez obzira postojeće kontrole, došli smo do situacije u kojoj diplomu inženjera možemo kupiti na benzinskoj pumpi - zaključio je Kajganić.

FOTO: UNSPLASH