LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Davor Trbušić

Djeca medija: projekt koji educira djecu i mlade o medijima

Projekt "Djeca medija" kroz predavanja, mrežnu stranicu i radijske emisije educira djecu i mlade o medijima. Pročitajte što o projektu kaže Davor Trbušić, koordinator predavanja.

Projekt "Djeca medija" kroz predavanja, mrežnu stranicu i radijske emisije educira djecu i mlade o medijima. Pročitajte što o projektu kaže Davor Trbušić, koordinator predavanja.

Projekt „Djeca medija“ djeluje u sklopu udruge Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i okuplja studente Fakulteta političkih znanosti i Hrvatskih studija koji putem predavanja, radijskih emisija i mrežne stranice educiraju djecu i mlade da kritički pristupe medijskim sadržajima. Davor Trbušić, koji je koordinator predavanja, jedan je od brojnih članova koji rade na projektu „Djeca medija“. Davor ističe da je sam projekt nastao na temelju zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole.

''Komunikološka škola se održava svake godine, a okuplja 12 ponajboljih studenata Fakulteta političkih znanosti i Hrvatskih studija. Škola polaznicima pruža stručno i multidiciplinarno usavršavanje, a završetkom škole polaznici razvijaju kvalitetne projekte te je tako nastao i sam projekt „Djeca medija“'', objašnjava Davor koji je i sam bio polaznik Komunikološke škole.

Koordinator predavanja
 
Davor Trbušić, FOTO: Djeca medija
 

Kalendar im je popunjen za sljedeća tri mjeseca

Davor ističe kako na projektu trenutno radi 60-ak entuzijastičnih studenta s Hrvatskih studija i Fakulteta političkih znanosti. Volonterima nije teško raditi, iako sam projekt nema stalni izvor financiranja, objašnjava Davor.

''Mi sustavno educiramo djecu i mlade o medijima te podižemo svijest o tome da, s kritičkim razumijevanjem, pristupe medijskim sadržajima s kojima se svakodnevno susreću. Ovo postižemo putem predavanja o nasilju putem novih medija, senzacionalizmu u medijima, oglašavanju u medijima, utjecaju videoigrica, medijskim prikazima ljepote i društvenim mrežama. Neki članovi projekta izdali su i knjigu pod nazivom „Djeca medija: Od marginalizacije do senzacije“ koja je istražila kako dnevne novine izvještavaju o djeci'', ističe koordinator predavanja.

Volonteri
 
Volonteri; FOTO: Djeca medija
 

Osim knjige i predavanja, projekt „Djeca medija“ ima i svoju internetsku stranicu i radijsku emisiju. Davor ističe da ih se može pratiti na Radio Mariji, gdje svakog prvog ponedjeljka u mjesecu imaju svoju emisiju pod nazivom „Hrvatska zbilja“. Unazad tri godine imali su više od 250 predavanja i radionica u osnovnim i srednjim školama, a kalendar im je popunjen i za sljedeća tri mjeseca.

''U desetom mjesecu smo odradili jedan veliki projekt u Velikoj Gorici gdje smo održali 40 predavanja za više od 1000 učenika četvrtih i sedmih razreda osnovnih škola. Predavanja smo održali na temu nasilja putem novih medija te opasnostima na Facebooku. U drugom mjesecu nas čeka Tehnička škola u Zagrebu gdje ćemo predavati pred više od stotinu učenika, a potom idemo u Donju Stubicu. U planu nam je obići Buzet i Pulu. Naime, u samom početku predavanja smo mi odlazili u pojedine škole i predstavljali projekt ravnateljima, pedagozima, psiholozima i nastavnicima, a sada nam se događa da oni sami dolaze do nas. Jako puno škola je zainteresirano pa neke čak stavljamo i na čekanje. Ljudi su jednostavno vidjeli da su ova predavanja potrebna djeci'', zaključuje Davor.


Djeca medija su jedini projekt u cijeloj Europi koji rade na ovaj način


''Mi smo jedini u cijeloj Europi koji direktno idemo u škole. Nažalost, medijska kultura i medijska pismenost nisu u nastavnom kurikulumu. Jedino nastavnici hrvatskog jezika govore o medijima, ali koliko će oni posvetiti vremena predavanju o medijima, najviše ovisi o dobroj volji nastavnika'', ističe Davor.


Mnogi im zamjeraju činjenicu da ne rade s roditeljima, ali sam Davor objašnjava da je teško doći do svih roditelja i tražiti od njih da se svi okupe na jednom mjestu u isto vrijeme. Roditelji bi trebali s djecom komentirati sadržaje u medijima te im objasniti da ono što oni vide u medijima nije stvarni svijet, upozorava Davor.

''Današnja djeca ne razumiju ta pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom svijetu vrijede i na društvenim mrežama. Njima je uvijek najlakše nešto napisati na internetu nego to direktno reći nekome u lice. Nažalost, daleko je opasnije i dugoročnije kada se o nekome napiše nešto ružno i objavi na internetu. To je još jedna stvar koju pokušavamo objasniti djeci putem naših predavanja'', objašnjava koordinator predavanja.

Facebook ima puno zamki

Davor je pobliže objasnio i kako funkcionira sam Facebook i istaknuo da je bitno pročitati Terms of service prije nego kreiramo profil, ali da to rijetko tko radi. Predavači upozoravaju djecu da zaista provjere tko su im Facebook prijatelji te da li ih oni stvarno poznaju, jer je većini djece danas bitno da imaju što veći broj prijatelja.

''U Terms of service lijepo stoji da Facebook ima pravo koristiti sve naše fotografije koje objavimo, a ne zaštitimo u oglašivačke svrhe. Tako nije rijedak slučaj da je nečija fotografija završila u reklami u nekoj drugoj zemlji. Mi djecu ukazujemo da ako to nisu već napravili da onda svoj profil stave na privatno tako da ga mogu vidjeti samo njihovi prijatelji te im objasnimo kako to mogu učiniti. Iskustvo nam govori da u svakom razredu barem nekoliko učenika ima otvoren profil jer nije znalo za postavke sigurnost.''

Davor ujedno upozorava da, prema rezultatima istraživanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, 93% djece ima otvoren Facebook profil, a 68% djece je otvorilo svoj profil prije trinaeste godine

Brošura
 
Brošura; FOTO: Djeca medija
 

Projekt „Djeca medija“ zaista osvještava djecu o opasnostima koje mediji pružaju pa tako Davor ističe kako je imao neke slučajeve gdje su djeca prišla predavačima poslije predavanja i molila ih za savjet.


''Dogodilo nam se da su poslije predavanja djeca prišla i molila za pomoć. Bio je jedan slučaj gdje je na zid Facebooka bila stavljena slika na kojoj je netko umetnuo glavu djevojčice na neko nepoznato golo tijelo. Osim toga bilo je i zanimljivih situacija u kojima su djeca putem anonimnih radionica spoznala da među njima ima onih koji su bili zlostavljani na Facebooku ili nekim drugim društvenim mrežama te onih koji su bili zlostavljači. Vrlo je bitno osvijestiti da taj problem zaista postoji i da nije tako bezazlen kako se čini. Nasilje putem interneta je puno opasnije i ostavlja dugoročne posljedice'', upozorava Davor u nadi da će sam projekt u budućnosti mnogo više doprinijeti preveniranju takve vrste nasilja.

Premda se prema svemu navedenome čini kako je internet loše mjesto, Davor naglašava da svoja predavanja uvijek nastoje završiti u pozitivnom tonu:

„Internet nije samo mjesto loših priča. On stvarno može biti korisno sredstvo za informiranje, obrazovanje i zabavu.“

Svi koji se žele priključiti projektu ili ga samo podržati mogu to učiniti na službenoj stranici projekta, Facebook stranici ili stranici Radio Marija.

FOTO: DJECA MEDIJA