LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nove informacije o slučaju

Diplomirani učitelji napokon izjednačeni s magistrima primarnog obrazovanja!

Borba je trajala četiri godine i rezultirala je uspjehom. Ovo je najbolji primjer da udruživanje studenata u borbi protiv ovakvih problema dovodi do toga da je sve moguće i da trud nikad nije uzaludan.

Borba je trajala četiri godine i rezultirala je uspjehom. Ovo je najbolji primjer da udruživanje studenata u borbi protiv ovakvih problema dovodi do toga da je sve moguće i da trud nikad nije uzaludan.

Nakon mnogobrojnih i učestalih molbi studenata Učiteljskih fakulteta diljem Hrvatske, 18. prosinca 2013. donesena je konačna odluka od strane Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje kojom je izjednačena titula specijalista struke s magistrima primarnog obrazovanja. Borba ovih studenata trajala je tri godine, čekajući izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju te oko godinu dana da se donese odluka od strane Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Napokon je doživjela uspjeh te pokazala da ustrajnost i borba uvijek donose rezultate.

Tijekom prelaska na bolonjski sustav, studenti Učiteljskih fakulteta s titulom diplomiranih učitelja postali su stručni prvostupnici. Izmjenom Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju predstavlja prekretnicu u ovoj borbi. Naime, nakon tih izmjena krenula je borba ovih studenata. Prvo za što su se tadašnji studenti izborili jest da im je promjenjen status iz stručnog prvostupnika na specijalista struke. Nisu stali na tome jer se nisu slagali da su specijalisti struke te su tražili od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje da im se titula izjednači sa magistrima primarnog obrazovanja. Na ovu odluku čekali su oko godinu dana. Ova odluka donešena je 18. prosinca 2013. godine i time je pravda pobjedila.

Ova borba još uvijek nije gotova jer ove titule izostavljaju neke sastavne dijelove predbolonjskih titula kojim su postojala razna pojačanja određenih smjerova npr. pojačan nastavni predmet engleski, njemački, likovni i drugi koji su sada slabo podjeljeni prema modulima.

Između predbolonjskog i bolonjskog studija nema većih razlika te je samim time ovo bila obična diskriminacija i jedan od načina da Učiteljski fakulteti diljem Hrvatske zarade novac na svojim studentima. Naime, Učiteljski fakulteti pokušali su iskoristiti ovu pomutnju bolonjskog sustava te su htjeli uvesti razlikovni studij kako bi se te titule izjednačile. Naravno, takva vrsta studija bi tražila određenu svotu novaca što je na dosta fakulteta čak i uspjelo zaživjeti. Fakulteti prelaskom na bolonjski sustav su zaradili velike novce na studentima predbolonjskog studija sileći ih na prelazak na bolonjski sustav studiranja. Jedan od takvih primjera o kojem smo pisali bio je i Pravni fakultet u Zagrebu kojeg je nedavno njihov vlastiti student u ovom problemu pobijedio na sudu.

Iznimno je tužna i razočaravajuća činjenica da u današnje vrijeme u demokratskom društvu ovakve stvari prolaze. Ovo je primjer nadmoći institucija visokog obrazovanja koja se očituje kroz financijsko i psihičko maltretiranje studenata. Institucije Hrvatskog visokog obrazovanja ovakvim činima samo dovode do srozavanja ugleda hrvatskog obrazovanja, samim tim i srozavanje naše konkurentnosti na svjetskom i europskom tržištu rada.

Iako su studenti koji su započeli ovu borbu već odavno bivši studenti, ovo ipak predstavlja još jednu pobjedu studenata koja pokazuje da se treba boriti do kraja i da će sav trud kad tad uroditi plodom.

FOTO: JUTARNJI.HR