LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inkluzija

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta: za studente s invaliditetom prilagođeno 45 knjiga

Studentima koji ne mogu koristiti literaturu koja je standardno tiskana ovakav tip projekta puno znači.

Studentima koji ne mogu koristiti literaturu koja je standardno tiskana ovakav tip projekta puno znači.

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta naziv je projekta kojeg je Centar UP2DATE, organizacija koja se bavi razvojem i primjenom ICT-a u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom., proveo u partnerstvu s Fakultetom hrvatskih studija, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa 135.000,00 kuna.

Dovršili su prilagodbu 45 knjiga po mjeri za dvoje studenata i uspješno realizirali još jedan projekt. 

– Na prilagodbi literature bile su angažirane 3 osobe koje su propisanu literaturu na crnom tisku tražile po cijelom gradu, brisale podcrtano, skenirale, obrađivale i uređivale digitalni tekst da bi ga slijepi studenti mogli koristiti uz pomoć čitača zaslona ili na nekom od brajevih uređaja. – objašnjava voditeljica projekta, Marija Livajušić.

A Dario Anušić, jedan od studenata koji koristi prilagođenu literaturu, ističe kako mu taj tip projekta puno znači budući da ne može koristiti standardni tisak:

– Korisnik sam projekta Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta jer ne mogu koristiti standardni tj. crni tisak. Ova mi usluga puno znači, a svu literaturu u kratkom vremenu dobijem na mail.

FOTO: PIXABAY