LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odgovor na peticiju

Dekanica Pravnog fakulteta kaže da su tijekom koronakrize odobravali online-ispite i posebne termine ispita

Dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci objasnila je kako su organizirani ispitni termini i rokovi na Fakultetu i odgovorila na peticiju koja je pokrenuta 13. rujna 2020. godine.

Dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci objasnila je kako su organizirani ispitni termini i rokovi na Fakultetu i odgovorila na peticiju koja je pokrenuta 13. rujna 2020. godine.

U nedjelju, 13. rujna 2020. godine pokrenuta je peticija za osiguravanje još jednog izvanrednog ispitnog roka na Pravnom fakultetu u Rijeci koja u trenutku pisanja članka ima 263 potpisa, a u kojoj se, između ostaloga, spominju i poteškoće pri održavanju nastave na daljinu i navodno prešutno odustajanje od dodatnog roka. 
Vezano: Nezadovoljni studenti još jednog Pravnog fakulteta u Hrvatskoj – pokrenuta peticija
Obratili smo se dekanici Fakulteta prof. dr. Vesni Crnić-Grotić koja kaže da su od početka koronakrize, od samih početaka počeli s online-komunikacijom sa studentima, s ciljem rješavanja njihovih pitanja i neduomica, pa su se periodično, na zahtjev studenata, održavali i online-sastanci te su ih pravovremeno informirali i davali informacije na web-stranici, Facebook stranici i drugim društvenim mrežama te s pomoću sustava Merlin. Pokretač ankete navodi da studenti žele dodatni izvanredni, 5. ispitni rok iz svih predmeta s mogućnošću izlaska na sve preostale nepoložene ispite s obzirom na izvanrednu situaciju s bolesti COVID-19 te s obzirom na specifičnu i vrlo nepovoljnu akademsku godinu.
– Vezano uz zahtjev studenata, ističem da studenti već koriste izvanredan ispitni rok. Naime, Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Rijeci predviđa samo tri ispitna roka u jednoj akademskoj godini. Naš Fakultet daje i četvrti, tzv. dekanski kao izvanredan rok i stoga se za njega ne očekuje da poštuje razmak od 15 dana između dva roka. Treba imati u vidu da se u rujnu održavaju ispiti iz svih predmeta te da naprosto rujan nema dovoljno dana za tolike termine – govori nam dekanica.
Mišljenja je i da studenti ne razumiju najbolje razliku između pojmova ispitni termin i ispitni rok jer je više ispitnih termina na nekim predmetima na kojima je bilo moguće iste održati i od kojih su neki već održani krajem kolovoza:
– Ispiti i provjere su bili samo online u vrijeme lockdowna, ali u ljetnim ispitnim rokovima te u rujnu, kada su putovanja bila moguća te je omogućena socijalna interakcija općenito, na fakultetu – on-site su se održavali ispiti iz nekih predmeta na kojima su bile velike grupe i uz sve epidemiološke mjere (provjera temperature, dezinficijensi, samo mali broj studenata u pojedinim dvoranama, npr. dvorana od 250 mjesta primila je oko 50 studenata). Studenti su od lipnja upoznati s ispitnim rokovima dok su od kolovoza upoznati s provedbom  jesenjih ispitnih rokova. Obavijest studentima o provedbi ispita jasno potvrđuje da su ispiti dijelom online, a dijelom na Fakultetu. Koliko smo upoznati i na svim drugim fakultetima ispiti se održavaju na taj način, odnosno u online i on-site modalitetima.
Dekanica još navodi da je Fakultet čak na razini Sveučilišta i otvorio pitanje dodatnih ispitnih rokova, a ne samo termina zbog specifičnosti okolnosti studiranja u vrijeme pandemije, no da takvo rješenje nije podržano.
– Konačno, ističem da smo cijelo vrijeme trajanja ove krize redovito odobravali online ispite i posebne termine studentima po zamolbama i to po različitim osnovama i iz različitih razloga – bolesti studenta ili člana obitelji, trudnoća, mala djeca, nemogućnost putovanja, nedostatak opreme i štošta drugo. Fakultet, pored sustavnih rješenja, i na individualnoj razini pristupa studentima u rješavanju njihovih teškoća izazvanih ovim novim okolnostima, pa tako posuđuje opremu studentima, omogućuje posebne termine kod opravdanih spriječenosti pristupanja ispitu u roku i sl. Postupak  rješavanja svih zamolbi je  jasno uređen, vrlo jednostavan i brz ukoliko su studenti podnijeli odgovarajuću liječničku ili drugu potvrdu – za kraj navodi dekanica.
FOTO: PIXABAY