LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uznemiravanje na Akademiji

Dekanica ADU-a zaprimila 24 prijave zlostavljanja, zlostavljači imali oko 50 godina

Na Akademiji dramske umjetnosti nije bilo nijednog prijavljenog slučaja silovanja, ali prijavljena su čak 24 slučaja ostalih vrsta seksualnog uznemiravanja.

Na Akademiji dramske umjetnosti nije bilo nijednog prijavljenog slučaja silovanja, ali prijavljena su čak 24 slučaja ostalih vrsta seksualnog uznemiravanja.

Dekanica Akademijske dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin izjavila je za Dnevnik HTV-a da je Akademija zaprimila 24 prijave zlostavljanja, od čega je 8 bilo potpisanih, a 16 anonimnih.
Vezano: Četiri osobe s FFZG-a prijavile zlostavljanje, pravobraniteljica poziva i druge da se jave
Prijave se odnose na sadašnje i bivše zaposlenike i vanjske suradnike u razdoblju od 1990. do 2019. godine te uglavnom dolaze od bivših studentica i studenata. Prosječna je dob starosti prijavljenih profesora između 50 i 55 godina.

Najteža zlostavljanja događala su se 1 na 1, ponekad su se događala i izvan Akademije, a nekad je bilo i svjedoka, no ni u jednom se slučaju ne radi o silovanju. Ipak, neka će se moći klasificirati kao kaznena djela.
– U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti naprosto procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu, pokrenuti disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili i propustili pogledati što se događa i reagirati i na koji način ćemo to dalje spriječiti. – izjavila je dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.
FOTO: ADU