LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja Sveučilišta Sjever i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta

Dekan PBF-a objasnio je što znači uvođenje novih programa za zagrebačke i koprivničke studente

Istražili smo što znači uvođenje preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever za studente Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ali i za buduće studente spomenutog smjera u Koprivnici.

Istražili smo što znači uvođenje preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever za studente Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, ali i za buduće studente spomenutog smjera u Koprivnici.

Sveučilište Sjever i Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu sklopili su suradnju i predstavili dva nova preddiplomska smjera koja će se početi izvoditi ove jeseni, odnosno akademske godine 2018/2019. Ako već niste, kompletnu vijest možete pročitati klikom na članak. Navodi se da je uvođenje ovih programa win-win situacija za obje ustanove, no nas je zanimalo što ono znači za studente u Koprivnici i Zagrebu.

Studenti zagrebačkog PBF-a ne moraju se brinuti da će im studenti Prehrambene tehnologije u Koprivnici biti konkurencija, odnosno da će se boriti s njima za upis diplomskog studija. Riječ je o dva različita studija jer je studijski program Prehrambene tehnologije u Koprivnici tzv. preddiplomski stručni studij i kao takav dopušta jedino nastavak studiranja na diplomskom stručnom studiju, kojega zasad još nema. Naime, nakon što studenti u Koprivnici završe preddiplomski studij Prehrambene tehnologije, ne mogu upisati diplomski stručni studij jer on za sada ne postoji, a ne mogu upisati ni ostale diplomske smjerove PBF-a bez polaganja razlikovnih ispita i slično.

Uprava Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu htjela je uvesti spomenuti preddiplomski smjer na vlastitom fakultetu, no za to nisu imali kapaciteta ni prostora gdje bi ga izvodili. Sveučilište Sjever iz tog je razloga ponudilo PBF-u izvođenje studija u Koprivnici. Tako je Sveučilište Sjever dobilo još jedan studijski program koji je ovoga puta sastavio PBF koji ima potpunu kontrolu nad izvođenjem i sadržajem studija, a stručne kolegije predaju profesori zagrebačkog fakulteta. Uvođenje studija bila bi još bolja vijest kada bi postojao i diplomski stručni studij, no Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, očekuje da će se u izgledno vrijeme uvesti i diplomski studij.

– Želja nam je da jednoga dana za te preddiplomskih stručnih studija uvedemo i diplomski stručni studij te da studenti ipak jednu godinu dođu kod nas na diplomski studij koji planiramo otvoriti i za kojega ćemo naći mjesta. Studenti će na preddiplomskom stručnom studiju učiti, primjerice, proizvodnju piva općenito, dok bi kod nas na diplomskom stručnom studiju učili što je to craft pivo, specijalno pivo i slično. 

FOTO: STUDENTSKI.HR