LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravni fakultet u Osijeku

Dekan osječkog Pravnog fakulteta osuđen zbog kupoprodaje ispita

Bojanić je priznao da je upleten u kupoprodaju ispita. Odradit će 730 sati dobrotvornog rada i platit će više od 90 000 kuna.

Bojanić je priznao da je upleten u kupoprodaju ispita. Odradit će 730 sati dobrotvornog rada i platit će više od 90 000 kuna.

Igor Bojanić, smijenjen dekan osječkog Pravnog fakulteta, priznao je da upleten u kupoprodaju ispita. Nagodio se s Uskokom; određena mu je jednogodišnja kazna zatvora koja je zamijenjena dobrotvornim radom. Prema pravilu da se jedan dan zamjenjuje s dva sata rada, Bojanić će odraditi 730 sati. Uz to, određena mu je kazna od oko 90 000 kuna, a morat će vratiti 2000 eura koje je primio za jedan ispit.

Profesori su po ispitu dobivali po tisuću i više eura – ovisno o ocjeni koja je trebala biti upisana u indeks. Usluge za studente najčešće su dogovarali njihovi roditelji. Studenti koji su platili prolaz su upisivali bilo što na pismenom dijelu ispita, a na usmeni dio su ulazili zadnji.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, nisu samo novci igrali ulogu… Radilo se i o protuuslugama. Tako su neki profesori za upisane ocjene dobivali i laptope, instalacije klima uređaja i centralnog grijanja te montažu metalnih ograda. Jedan profesor je optužen da je za ispit dobio adaptaciju poslovnog prostora.

Afera Indeks pokrenuta je prošlog srpnja na Pravnom fakultetu, a podignuta je optužnica protiv 17 osoba od kojih se većina već nagodila s Uskokom. Među njima je i bivši direktor Tržnice Osijek – Željko Krivić – koji je optužen da je s četvoricom predstojnika katedri dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako se studentima progleda kroz prste.

Jedini student koji se nagodio, Goran Primorac, osuđen je na godinu dana zatvora, odnosno na tri godine uvjetno.

FOTO: INDEX.HR