LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cenzura nad studentima

Dekan FFZG-a cenzurirao pismo Saveza studentskih udruga na temu ugovora s KBF-om

Kada se izglasavala ova suradnja, tadašnji dekan Filozofskog fakulteta – a sadašnji rektor – Damir Boras nije adekvatno predstavio točne uvjete suradnje profesorima, studentima, članovima Vijeća. To je predstavio kao međufakultetsku suradnju bez dodatnih detalja.

Kada se izglasavala ova suradnja, tadašnji dekan Filozofskog fakulteta – a sadašnji rektor – Damir Boras nije adekvatno predstavio točne uvjete suradnje profesorima, studentima, članovima Vijeća. To je predstavio kao međufakultetsku suradnju bez dodatnih detalja.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se 12. ožujka održava izvanredna sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj će se raspravljati o ugovoru sklopljenom u lipnju 2014. godine, i to između Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

Spornim ugovorom potpisana je suradnja, i to tako da će Katolički bogoslovni fakultet provoditi dvopredmetni studij Religijske pedagogije i katehetike, a za drugi smjer studenti KBF-a moći će izabrati bilo koji smjer s Filozofskog fakulteta.

Ono što je problematično i alarmantno u ugovoru jest to da ugovor pogoduje studentima KBF-a, a studente Filozofskog fakulteta stavlja u podređenu poziciju. Situacija je takva da će studenti moći položiti prijamni ispit na KBF-u i samim time stječi pravo direktnog upisa na Filozofski fakultet, i to bez polaganja prijamnog ispita na toj instituciji. Samo u slučaju upisa studija koji podrazumijeva učenje stranog jezika, studenti s KBF-a morat će polagati ispit predznanja. To se odnosi na studije klasičnih jezika, francuskog, španjolskog i talijanskog jezika.

Također, studenti će školarinu trebati plaćati samo KBF-u i neće ulaziti u upisne kvote Filozofskog fakulteta. Evidenciju studenata vodit će isključivo KBF, a školarinu će isplaćivati Filozofskom fakultetu pod određenim uvjetima: KBF će prebaciti Filozofskom fakultetu sredstva za studente prve godine preddiplomskih i diplomskih studija, i to u iznosu najviše polovice ukupno doznačenih sredstava iz državnog proračuna, a sukladno broju upisanih ECTS bodova. Za studente viših godina Filozofski fakultet će sredstva dobivati i sukladno broju ECTS bodova ostvarenih na predmetnoj godini studija.

Kada se izglasavala ova suradnja, tadašnji dekan Filozofskog fakulteta – a sadašnji rektor – Damir Boras nije adekvatno predstavio točne uvjete suradnje profesorima, studentima, članovima Vijeća. To je predstavio kao međufakultetsku suradnju bez dodatnih detalja. Prilikom izglasavanja ugovora prisutni nisu bili upućeni u to što se upuštaju.

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta izdao je izjavu u kojoj se protive ovom ugovoru. Novi dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Vlatko Previšić ovu izjavu zabranio je za slanje na internim mailing-listama zaposlenicima i studentima fakulteta, na što su se studenti zgrozili jer nisu ni bili svjesni da netko filtrira komunikaciju na taj način, a kamoli da je cenzurira.

Razlog tomu zašto se nije ranije urgiralo ne leži samo u tome što je proces izglasavanja novog dekana bio dugotrajan (s obzirom na to da se nije ostvarila potrebna većina), već i u tome što uprava Filozofskog fakulteta nije htjela dati sporne ugovore na uvid. Naime, do njih nisu mogli doći ne samo studenti nego ni prodekanica.

Tia Glavočić, predsjednica Saveza studentskih udruga, odgovorila nam je na upit postoji li mogućnost prepravljanja ugovora na način da zadovolji studente Filozofskog fakulteta i uspostavi ravnopravnu suradnju:

– Ovaj ugovor nije u skladu s čitavim nizom propisa. S obzirom na to da se radi o programima različitih fakulteta, potrebno je takve zajedničke studije akreditirati – kao što je slučaj sa studijem geografije i povijesti koji se izvodi u suradnji Prirodoslovno-matematičkog i Filozofskog fakulteta, a koji za to ima posebnu dopusnicu. Stoga smatramo da imamo čvrsto uporište za odbacivanje ovakvog ugovora. S obzirom na razloge navedene u izjavi, odnosno zbog stavljanja studenata Filozofskog fakulteta u nepovoljniji položaj – kako na tržištu rada tako i u proceduri upisa na studij – ne vidimo kako bi se ovaj ugovor mogao „popraviti“ i postati nam prihvatljiv.

U nastavku pročitajte izjavu Saveza studentskih udruga:

– Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj. Na prvom mjestu, studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta bili bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu.

Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo Katolički bogoslovni fakultet, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u. Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme.

Posebno problematičnim držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti Filozofskog fakulteta bili dovedeni u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente Filozofskog fakulteta.

Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima i asistentima te studentima ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR