LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar prof. dr. sc. Gordana Gledeca

Dekan FER-a: 10% iznosa uplaćenog Sveučilištu namijenjeno je rektoratu

Prema onome što je otkrio dekan FER-a Gordan Gledec. rektoratu je za troškove prije samo pet godina odlazilo 10 milijuna kuna manje nego sada i to za isti broj zaposlenih.

Prema onome što je otkrio dekan FER-a Gordan Gledec. rektoratu je za troškove prije samo pet godina odlazilo 10 milijuna kuna manje nego sada i to za isti broj zaposlenih.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec gostovao je u Točki na tjedan kako bi govorio o stanju na Sveučilištu u Zagrebu, prilikom čega je prokomentrao i nedavno neizglasavanje točke na dnevni red sjednice Senata koja se doticala rasprave o povjerenju rektoru Borasu.
Vezano: Ništa od smjene rektora Borasa – točka nije uvrštena na dnevni red sjednice Senata
Misli da bi ishod bio bolji da se glasalo tajno, ali dodaje i da situacija koja se dogodila u petak pokazuje da ljudi nisu željeli javno reći da bi voljeli raspravljati o povjerenju rektoru.
– Ideja javnog glasanja je ovdje bila prikazana kao vrhunac demokratičnosti i akademske čestitosti. Vjerojatno se onda zato parlamentarni izvori rade javno, a ne tajno. Dekan PMF-a je problematizirao tu činjenicu i zatražio tajno glasanje, ali rektor je odlučio drugačije. – pojasnio je Gledec za N1.
Dekan je dodao i da nitko od pravnika nije komentirao što valja ili ne valja, a osim toga istaknuo je i zašto nije zadovoljan stanjem na Sveučilištu:
– Istaknuli smo nekoliko točaka, a jedna od njih je financiranje, ne samo financiranje sastavnica, nego posebno rektorata koji se financira iz novaca koji se dobije preko školarina fakulteta i akademija. U ovom trenutku za redovite studente Ministarstvo znanosti uplaćuje odgovarajući iznos za sve sastavnice Sveučilištu, a onda se ovisno o broju studenata taj novac raspodjeljuje sastavnice. Međutim, ukupno se 25% tih novaca alocira Sveučilištu. 
Dio toga isplaćuje se za stipendije, posebne troškove i interventni fond, dok je 10% iznosa namijenjeno za troškove rektorata. Gledec je još istaknuo da je rektorat prije pet godina za troškove koji su tada dolazili iz proračuna MZO-a uzimao samo 4% iznosa, odnosno 6 milijuna kuna za jednak broj zaposlenih za koji sada uzima 16 milijuna kuna.
FOTO: STUDENTSKI.HR