LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Damir Boras uvjerljivom pobjedom ponovno postaje rektor; otkrio je planove za novi mandat

Uvjerljivom pobjedom s čak 54 glasa od ukupno 69 važećih, Damir Boras nastavlja obnašati funkciju rektora. Na press konferenciji otkrio je što očekuje zagrebačko Sveučilište za trajanja njegova novog mandata.

Uvjerljivom pobjedom s čak 54 glasa od ukupno 69 važećih, Damir Boras nastavlja obnašati funkciju rektora. Na press konferenciji otkrio je što očekuje zagrebačko Sveučilište za trajanja njegova novog mandata.

Damir Boras još je jednom proglašen rektorom Sveučilišta u Zagrebu. Na izborima koji su se održali 23. veljače 2018. na Sveučilištu u Zagrebu od ukupno 69 važećih glasova čak 54 dobio je Boras, dok je njegov protukandidat Damir Bakić dobio 15 glasova. Novoizabrani je rektor zahvalio svima i istaknuo da na izbor znatno utječu vjerodostojnost i program rada, pa iz tog razloga smatra da je velika odgovornost i čast što je prikupio tako veliki broj glasova.

Napomenuo je da se i dalje zalaže za opće, kulturne i nacionalne vrijednosti te za akademski pristup i toleranciju tvrdeći također da je u prošlom mandatu Sveučilište radilo dobro, pošteno i otvoreno. Pitanje otvorenosti po nekima je upitno kada je riječ o prethodnom odnosu medija i rektora, no u ovom mandatu najavljuje plodonosnu suradnju, veću otvorenost prema medijima i nada se međusobnom povjerenju. Kao razlog smanjivanja komunikacije s medijima navodi narušavanje odnosa među njima prouzrokovano izvrtanjem njegovih riječi i činjenica.

Damir Boras u nekoliko je navrata spomenuo kvalitetu Sveučilišta u Zagrebu napominjući da su koristi od Sveučilišta imali i oni koji nisu glasali za njega. Tom prilikom spominje Filozofski fakultet u Zagrebu koji je dobio 180 radnih mjesta, ali i na kojemu su riješeni mnogi imovinsko pravni problemi. Što se promjena tiče, planira povući više sredstava iz fondova, planira se boriti za bolje financiranje te proširiti tim prorektora. Uzimajući u obzir veličinu Sveučilišta, neka područja poput komunikacije s medijima, znanosti, sporta i slično nisu pokrivena.

Što se tiče negativnih promjena koje su se do sada dogodile, kao primjerice da Sveučilište u Zagrebu više nije među prvih 500 na Šangajskoj listi, Boras ističe problem financiranja određenih projekata. Tako se, na primjer, ponekad dogodi da politika ne vidi korist u razvoju Sveučilišta u ostatku Hrvatske, kao što je to bio slučaj prilikom izgradnje doma u Varaždinu te u još nekim projektima u kojima su sudjelovale tvrtke iz sjevernog dijela Hrvatske.

Ovaj će put inauguracija koštati 0 kn, za razliku od prethodne inauguracije rektora Borasa koja je koštala 20 000 kn. Kada je riječ o financijama, rektor tvrdi da Sveučilište odgovorno troši sredstva i da nisu protiv nadzora nad financijama, no članove kadrovske propisuju sami te na taj način biraju najkvalitetnije kandidate. Osim toga, svi izvještaji nalaze se na stranici Sveučilišta.

Što se tiče onog najbitnijeg, odnosno promjena koje se tiču studenata, istaknulo se pitanje kampusa Borongaj. Naime, Boras tvrdi da imaju projekte te da je u kampus uloženo puno te da nije došao kraj planovima, ali da je problem vezan uz isti krive tadašnje političke okolnosti. Dotiče se i problema s Hrvatskim studijima za koje kaže da su 20 godina radili bez pravih dokumenata te da je osim nepostojanja dokumenata o utemeljenju, postojalo još nekoliko nepravilnosti. Prema zahtjevu Ministra predani su akreditacijski dokumenti, a ističe također kako ništa nepravilno nije učinjeno ni prilikom zapošljavanja profesora jer je prema akreditacijskom savjetu na Hrvatskim studijima bilo premalo nastavnika te da je Sveučilište u Zagrebu jedino koje nije premašilo koeficijente zapošljavanja.

Prema onome što je rekao rektor ne čini se da je odnos sa studentima narušen, a zbog prosvjednika se ne brine jer ih je bilo malo, a oni koji su prosvjedovali, smatra, nisu bili naročito informirani s obzirom na to da nisu znali razliku između rektora i dekana. Ističe da je od skoro 80 000 studenta Sveučilišta u Zagrebu tek mali broj onih koji nisu zadovoljni. U odnosu sa studentskim zborovima, prema njegovim riječima, također ne nedostaje dobre suradnje.

– Temeljito se sastajemo skoro svaki tjedan. Izlazimo u susret studentima na svim fakultetima. Nije bilo studenata čije probleme, što se studiranja tiče, Sveučilište nije riješilo. – izjavio je rektor Sveučilišta u Zagrebu na press konferenciji.

FOTO: STUDENTSKI.HR