LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Čileanska aktivistica govorit će o jednom od izazova za obrazovni sustav - inkluzuvnom obrazovanju

Inkluzivni obrazovni sustav uključuje sve učenike bez obzira na njihove mogućnosti ili potrebe.

Inkluzivni obrazovni sustav uključuje sve učenike bez obzira na njihove mogućnosti ili potrebe.

Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu u ime rektora prof. fr. sc. Stjepana Lakušića poziva studente na predavanje na temu inkluzivnog obrazovanja za osobe sa invaliditetom. Predavanje će održati Marie Soledad Cisternas Reyes na španjolskom jeziku uz osiguran simultani prijevod na hrvatski.

Maria Soledad Cisternas Reyes jedna je od najvećih aktivistica u području tema osoba s invaliditetom, a njihova prava promiče na regionalnoj, ali i globalnoj razini. Odvjetnica iz Čilea zalaže se za prava osoba s invaliditetom te je članica Odbora UN-a koji je izradio nacrt Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Predavanje će se održati 19. listopada 2023. u 14 sati u Svečanoj dvorani na adresi Ulica Radoslava Cimermana 88, Zagreb.

 

Što je inkluzivno obrazovanje i zašto je važno?

 

Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva pravo svakog djeteta da se obrazuje. Svako dijete uključuje i djecu s teškoćama u razvoju. Inkluzivni obrazovni sustav uključuje sve učenike bez obzira na njihove mogućnosti ili potrebe. Obrazovanje bi trebalo biti inkluzivno na svim razinama: predškolskoj, osnovnoj, srednjoj, višoj, strukovnoj, ali i cjeloživotnom obrazovanju.

Važnost inkluzivnog obrazovanja može se gledati kroz tri argumenta. Obrazovni argument je da sva djeca uče učinkovitije. Društveni argument ističe kako inkluzivno obrazovanje doprinosi i većoj inkluzivnosti društva općenito. Također je isplativo iz gospodarskog aspekta, što je ujedno i treći argument.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA