LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalno stipendiranje

Četiri mlade znanstvenice nove su stipendistice prestižnog programa „Za žene u znanosti“

– Ovaj program stipendiranja „Za žene u znanosti“ poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo. – ističe Maja Žulj Mihaljević.

– Ovaj program stipendiranja „Za žene u znanosti“ poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo. – ističe Maja Žulj Mihaljević.

U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je jedanaesta po redu dodjela stipendija L´Oreal-UNESCO Nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti. Stipendistice su, kao i svake godine, odabrali članovi Izbornog povjerenstva sastavljenog od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem. Ovogodišnje ambasadorice znanosti su Tena Dubček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Daria Juretić Perišić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Marina Raguž s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Maja Žulj Mihaljević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

L´Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture kroz ovaj program stipendiranja na nacionalnoj razini nagradili su, zaključno s ovom godinom, 42 izvanredne mlade znanstvenice prirodnih znanosti, dodijelivši im pojedinačne stipendije u iznosu od 5 000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Ovogodišnje slavlje hrvatske znanosti svojim su dolaskom uveličali izaslanik Predsjednice RH, Tomislav Madžar; ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi.

Cilj je projekta promijeniti cjelokupnu percepciju o ulozi žene, ne samo u znanosti već i u društvu općenito, pa tako program nagrađuje mlade znanstvenice do 35 godina iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja, a koje završavaju doktorski rad na nekoj od hrvatskih institucija, čime ih se istovremeno potiče na provedbu daljnjih istraživanja i znanstveno usavršavanje. Tijekom godina ova stipendija postala je, osim financijskog stimulansa, vrijedno međunarodno priznanje, tim više što stipendistice odabiru renomirani znanstvenici, članovi Izbornog povjerenstva koje čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, akademik Vladimir Paar, akademik Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković, na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem.

– Pri odabiru ovogodišnjih stipendistica uzimali smo u obzir njihova znanstvena postignuća. Iznimno sam ponosan na to što su naše večerašnje dobitnice stipendije dobile na temelju svojeg izvanrednog znanstvenog rada na hrvatskim sveučilištima i institucijama, time pokazujući kako smo i mi zemlja koja može konkurirati svjetskim trendovima u znanosti. Već su 42 najbolje hrvatske znanstvenice nagrađene u sklopu ovog programa stipendiranja koji omogućava našim mladim znanstvenim talentima da po svijetu promoviraju svoje znanje, kulturu i intelekt te na taj način promiču svoju zemlju i njen obrazovni sustav. – zaključio je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predani rad mladih znanstvenica i godine odricanja uložene u edukaciju, kako bi ostavile trag u znanstvenom svijetu, često nisu priznati zbog duboko ukorijenjenih društvenih predrasuda i stavova. Prema podacima prošlogodišnjeg istraživanja francuskog instituta OpinionWay, čak 89 posto Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za druge djelatnosti nego za znanost, a mišljenje dijele podjednako i muškarci i žene.

– Ovo je nagrada vrha struke kojom se odaje potvrda i priznanje mom dosadašnjem trudu i radu, ali i trudu i radu svake mlade znanstvenice u zemlji i svijetu. Ovaj program stipendiranja Za žene u znanosti poznat je na svim fakultetima iz područja prirodnih znanosti i izvor je inspiracije, podrške i motivacije za mlade znanstvenice, a geslo programa – žene u znanosti imaju moć promijeniti svijet – snažna je poruka i činjenica koju često i same zaboravimo. Za mene je ova nagrada velik poticaj da se s još više energije i entuzijazma nastavim baviti znanošću. – rekla je Maja Žulj Mihaljević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Prošle je godine napravljen još jedan iskorak u promicanju uloge žena u znanosti pokretanjem Manifesta Za žene u znanosti, kampanje kojom se želi potaknuti znanstvenu zajednicu i širu javnost na uključenje u brže stvaranje promjena za žene znanstvenice. Ona se temelji na online potpisivanju kojim se izražava slaganje sa šest osnovnih načela Manifesta koja promiču ulogu, važnost i značaj žena u znanosti. Žene u znanosti možete podržati potpisivanjem Manifesta na poveznici.

FOTO: MILLENIUM PROMOCIJA