LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski simpozij

Cassiusovci promišljaju o hrvatskom identitetu, istovremeno daju „vjetar u leđa“ drugim studentima

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. – istaknuo je predsjednik Cassiusa.

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. – istaknuo je predsjednik Cassiusa.

Društvo studenata kroatologije Cassius poziva na promišljanje o identitetu organiziranjem studentskog simpozija pod nazivom Hrvatski identitet kao preslika jezika, književnosti, kulture i tradicije. Održat će se ove srijede, 25. travnja 2018. godine, s početkom u 10 sati u dvorani Vukovar na Hrvatskim studijima.

Vrlo zanimljiv konstrukt poput identiteta organizatori određuju kao sociokulturološki pojam koji označuje pripadanje određenoj grupi i njenoj kulturi, a kao odrednica nacije npr. Hrvatski identitet konstruira se u odnosu na norme i vrednote u okružju kulture na određenom prostoru. Konstrukcija identiteta provodi se u prvom redu preko jezika, dok je književnost pak najbolji medij iz kojeg možemo iščitati razmišljanja pojedinaca koja su često odraz duha vremena, a time i kulturnoga identiteta.

Teme koje će se obrađivati kreću se od hrvatskog etničkog diskurza 13. i 14. stoljeća, protuturskih aktivnosti hrvatskih humanista preko analize grafijskog sustava Petra Hektorovića i primjera prožimanja talijanskog i latinskog utjecaja pa sve do hrvatske političke povijesti ispisane stihovima i ženskog pisma u hrvatskoj književnosti. Popis ostalih predavanja i njihove teme možete pronaći na poveznici

Student prve godine diplomskog studija nastavničke povijesti i znanstvene kroatologije na Hrvatskim studijima i predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius Lucian Borić istaknuo je što pokreće njihovu udrugu na organiziranje ovog događaja:

– Ovim simpozijem ne samo da želimo popularizirati kroatologiju kao znanstveno područje, želimo i pomoći studentima da na jednostavan način, kroz odabir slobodne kroatološke teme izlaganja, steknu i kvalitetnu referencu u svojem životopisu. Želimo im dati „vjetar u leđa“. U današnjem vremenu kad je većini studenata bitno samo nešto završiti, položiti ispite i steći diplomu, želimo pokazati kako postoji i ona šačica studenata entuzijasta kojoj studiranje nije samo ocjena u indeksu. Mi naprosto volimo ono što studiramo i želimo to pokazati na najbolji mogući način.

Sve je zainteresirane pozvao na simpozij:

– Nadam se da će simpozij proći uspješno i s velikim odazivom, a nadam se i da će studentska izlaganja potaknuti brucoše i studente nižih godina da idućih godina i oni prijave svoje teme na nekom drugom simpoziju. Stoga, drage studentice i studenti, sve vas pozivam u srijedu na naš simpozij u 10:00 na Hrvatskim studijima u dvorani Vukovar. 

FOTO: FACEBOOK / DRUŠTVO STUDENATA KROATOLOGIJE "CASSIUS"