LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
E-profesionalizam

Budući liječnici i stomatolozi dobili upute za profesionalno ponašanje na društvenim mrežama

Važnost medicinske struke i koliko ona zapravo utječe na javni, ali i privatni život zdravstvenih djelatnika, najbolje se očituje u činjenici da se studenti medicine i dentalne medicine na društvenim mrežama trebaju ponašati u skladu sa smjernicama Hrvatske zaklade za znanost.

Važnost medicinske struke i koliko ona zapravo utječe na javni, ali i privatni život zdravstvenih djelatnika, najbolje se očituje u činjenici da se studenti medicine i dentalne medicine na društvenim mrežama trebaju ponašati u skladu sa smjernicama Hrvatske zaklade za znanost.

Hrvatska zaklada za znanost objavila je smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine, kojima studentima želi pokazati kako bi se trebali služiti društvenim mrežama i što mogu očekivati ako se tih smjernica ne budu pridržavali.
– Studenti medicine i dentalne medicine, liječnici i doktori dentalne medicine imaju pravo na privatni osobni život, ali razvoj društvenih mreža doveo je u pitanje koncepte javno i privatno te se promijenio način na koji su internetski aspekti privatnog života dostupni drugima. Trenutak nepažnje može imati nenamjerne i nepovratne posljedice u budućnosti – neprimjerene mrežne aktivnosti mogu biti štetne za odnose s kolegama, nastavnicima, pacijentima te potencijalnim poslodavcima. – stoji u smjernicama Zaklade.
Ne potiče se studente i zdravstvene djelatnike da izbjegavaju korištenje društvenih mreža, baš nasuprot, ističu se njihovi pozitivni aspekti, ali se također navodi da je nužno na takvim platformama biti u određenoj mjeri profesionalan. Baš kao što e-poruka treba biti korektno sastavljena, tako je ključno i da se ondje ponašaju pristojno i u skladu sa strukom, s obzirom na to da danas pacijenti sve češće pribjegavaju traženju savjeta online, ali da i sami poslodavci često gledaju profile sadašnjih ili budućih zaposlenika.

Studenti Medicinskog i Stomatološkog fakulteta tijekom redovne nastave na Medicinskom fakultetu (2. i 5. godina) te nastave na Stomatološkom fakultetu (svih 6 godina), bili su obaviješteni o mogućnosti ispunjavanja ankete o društvenim mrežama, a naposljetku su zabilježeni odgovori 689 ispitanika.
FOTO: Hrvatska zaklada za znanost
– Društvene mreže pomažu studentima medicine i dentalne medicine na brojne načine – biti u tijeku s aktualnim događajima i najnovijim zdravstvenim trendovima, ali i kao pomoć u svladavanju i učenju gradiva – naši podaci pokazuju da 66,5% studenata smatra izrazito važno, a 26,8% pomalo važno koristiti društvene mreže radi komunikacije s kolegama i nastavnicima o problemima u nastavi. Nadalje, društvene mreže doprinose borbi protiv izolacije studenata, kako unutar njihovih fakulteta tako i od njihovih obitelji, prijatelja te svijeta u cjelini (naši podaci pokazuju da je 75,9% studenata navelo da im je izrazito važno koristiti društvene mreže da bi ostalo u kontaktu s prijateljima i članovima obitelji, a 21,5% smatra da im je to pomalo važno).
Prihvaćanje zahtjeva za prijateljstvo od pacijenata

Iako se ne razlikuju u načinu korištenja društvenih mreža, postoji razlika između studenata medicine i dentalne medicine kada govorimo o komunikaciji s pacijentima. Zanimljivo je da, prema istraživanju HRZZ-a, studenti dentalne medicine (28%) češće prihvaćaju zahtjeve za prijateljstvom od pacijenata nego studenti medicine (6%). 5% studenata dentalne medicine šalje pacijentima zahtjeve za prijateljstvo, a to čini samo 1% studenata medicine. Što se tiče daljnje komunikacije s pacijentima, 39% studenata dentalne medicine planira više koristiti društvene mreže u interakciji s pacijentima, dok to planira svega 16% studenata medicine.
– Stavovi u kojima se značajno razlikuju u vezi što smatraju neprofesionalnim ponašanjem na društvenim mrežama su objavljivanje prepoznatljivih slika pacijenata (90% studenti medicine vs 61% studenti dentalne medicine, P < 0,001), objavljivanje interakcije s pacijentom koji je neprepoznatljiv (42% studenti medicine vs 23% studenti dentalne medicine, P < 0,001) te korištenje neprimjerenog izražavanja (72% studenti medicine vs 83% studenti dentalne medicine, P < 0,001).
Načela kojih se studenti trebaju pridržavati u korištenju društvenih mreža
  • Profesionalizam
Studenti mogu biti podvrgnuti stegovnim postupcima na fakultetu ili sveučilištu zbog objava i/ili komentara koji su neprofesionalni ili narušavaju privatnost pacijenta. Nikako ne smiju kršiti autorska prava pa, stoji u smjernicama, objavom sadržaja drugih medija potvrđuju da ga posjeduju ili imaju prava na sadržaj. Nadalje, logotipi fakulteta/sveučilišta ne smiju se koristiti na bilo kojoj društvenoj mreži bez odobrenja fakulteta/sveučilišta. Sav medicinski sadržaj treba sadržavati izjavu o odricanju: Objave/razmišljanja na ovoj stranici moji su vlastiti te ne predstavljaju strategije, mišljenja, stavove institucije na kojoj studiram.

Budu li se studenti ponašali neprofesionalno ili javno iznosili komentare vezane uz skrb o pacijentima, to se može iskoristiti na sudu ili drugim stegovnim postupcima.
– Imajte na umu da objave, stavovi i fotografije na društvenim mrežama mogu biti vidljivi potencijalnim budućim poslodavcima, pa čak i ako se izbrišu s profila pod određenim okolnostima, moguće ih je povratiti i opet učiniti dostupnima. Nadalje, imajte na umu da se fotografije mogu preuzimati i prosljeđivati drugima (28,4% studenata smatra sliku osobe koja pije alkoholno piće neprofesionalnom, 32,2% izražavanje mišljenja o kontroverznim pitanjima, 35,8% reklamiranje farmaceutskih ili zdravstvenih proizvoda bez otkrivanja sukoba interesa, 75,7% slika osobe koja neupitno djeluje pijano, 79,2% fotografije pacijenata). Nije rijetkost da potencijalni poslodavci pregledavaju prije zapošljavanja profile društvenih mreža kandidata za zapošljavanje, a postoje mnogi primjeri ljudi koji nisu zaposleni zbog sadržaja na vlastitim društvenim mrežama. – stoji u načelima.
Studenti još trebaju izbjegavati davanje konkretnih medicinskih savjeta i uputiti kolege koji se neprofesionalno ponašaju na dokument HRZZ-a.
  • Privatnost
Studenti redovito trebaju provjeravati postavke privatnosti i poželjno je da odrede točno tko će imati pristup njihovim osobnim podacima i fotografijama. Trebalo bi još onemogućiti da ih označavaju druge osobe bez dopuštenja, ali i ne navoditi i označavati druge bez dopuštenja. Od onoga što se ističe kao obavezno, razlikovanje je medicinskih mišljenja i razmišljanja od medicinskih znanstveno utemeljenih činjenica.
  • Povjerljivost i komunikacija s pacijentima
Žele li studenti ili djelatnici fotografirati pacijente koji pokazuju dijelove tijela, za to trebaju imati pisanu dozvolu. Što se tiče interakcije s pacijentima preko društvenih mreža, to nije preporučljivo jer se može učiniti da je odnos drugačiji od onog kakav bi trebao biti, a to je odnos pacijent – liječnik.

Praktični savjeti

U dokumentu Hrvatske zaklade za znanost za kraj su izneseni sljedeći savjeti:
  1. Preuzmite odgovornost.
  2. Razmislite prije objave.
  3. Osigurajte privatnost pacijenta.
  4. Osigurajte svoju privatnost.
  5. Poštujte svoje obveze.
  6. Identificirajte se.
  7. Koristite izjave o odricanju odgovornosti.
  8. Poštuje zakone o autorskim pravima.
  9. Konzultirajte smjernice.
Cijeli dokument možete pronaći na poveznici.
FOTO: FLICKR