LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt kluba Eufonija

Brušenje govorničkih vještina na novom izdanju FonET-a

Ovogodišnje izdanje FonET-a održat će se kao dvodnevna edukacija 20. i 21. svibnja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pronađi govornika u sebi i prijavi se za sudjelovanje do 10. svibnja.

Ovogodišnje izdanje FonET-a održat će se kao dvodnevna edukacija 20. i 21. svibnja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pronađi govornika u sebi i prijavi se za sudjelovanje do 10. svibnja.

Kao studenti, zasigurno ste morali održati seminarsko izlaganje ili prigodni govor na fakultetu. Tada ste primijetili da vam se ruke tresu, dlanovi znoje, a glas drhti. Ili ste možda imali osjećaj kao da vam je knedla u grlu te da teško dišete? Ako je odgovor da, ne brinite. To su tipični znakovi treme koji se vježbama za glas i izgovor mogu umanjiti ili čak potpuno ukloniti. Sada se sigurno pitate kakve su to vježbe. Da biste saznali, hitro klik na poveznicu i osigurajte svoje mjesto na FonET-u.

FonET je projekt Kluba studenata fonetike Eufonija kojem je cilj prenijeti osnove iz područja fonetike, posebice govorništva, svim studentima Sveučilišta pod jednim uvjetom – da nisu fonetičari. Njegov program će najviše koristiti budućim novinarima, glumcima, profesorima, komunikolozima, pravnicima, ali i svima onima koji žele poraditi na svojoj izvedbi, bilo u sadržajnom ili prezentacijskom smislu. Ovogodišnje izdanje održat će se kao dvodnevna edukacija, 20. i 21. svibnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvoga će dana FonET-a pozvani predavači, profesori s Odsjeka za fonetiku, sudionike na ukratko upoznati sa samom fonetikom, otkriti im što je i na koje sve načine fonetičari pomažu govornim profesionalcima i amaterima. Nakon uvodnoga dijela, polaznici će uploviti u svijet govorništva gdje će ih studenti fonetike pobliže upoznati sa svim sastavnicama koje čine dobar javni govor – od polazišne misli o govoru, kompozicije govora i pravilne argumentacije do prepoznavanja i obrane od raznih govorničkih zamki i smicalica.

Drugoga dana polaznici će moći primijeniti znanja koja su stekli dan ranije. No prije toga, kako bi ugrijali i pripremili svoje glasove, studenti fonetike uputit će ih u Vježbe za glas i izgovor. Upravo te vježbe već desetljećima pomažu pripremiti vokalne profesionalce za nastup jer se njima postiže ugodniji ton glasa i učinkovito smanjuju trema. Polaznici koji muku muče s vizualnim simptomima treme, kroz predavanje Neverbalna komunikacija naučit će što trebaju promijeniti, koji su uzroci tih simptoma te, tijekom vježbi, kako ih ublažiti.

Najveća je vrijednost ovoga projekta osvještavanje studenata, ali i opće populacije, o važnosti brige o govoru i glasu kao važnim ljudskim instrumentima koji nas razlikuju od ostalih bića i trebaju nam kroz cijeli život. Ono što organizatore svake godine motivira za pripremu novog izdanja upravo su sudionici. Ako se još uvijek dvoumite između toga trebate li se prijaviti ili ne, pročitajte iskustva sudionika s prošlogodišnjeg FonET-a:

– Bilo mi je jako lijepo, mnogo sam naučila, sretna sam što ovakvo nešto postoji i samo tako nastavite! –

– Pokazali ste mi da volim fonetiku (bar onoliko koliko je znam). Hvala Vam na tome!
P.S. Kao studenti ste ogromna inspiracija s obzirom na demonstrirani standard ovog treninga koji ste nam priuštili. –

– Mnogo vam hvala na svemu. Odlični ste svi odreda, uspjeli ste u naumu da nam približite svoju struku. Štoviše, uspjeli ste u tome da nam se svidi i da poželimo još više naučiti o njoj. –

Prijave na ovogodišnji FonET traju do 10. svibnja 2017. Više informacija potražite na službenoj Facebook stranici.

FOTO: KSF EUFONIJA