LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Brojne aktivnosti u Splitu povodom 70. obljetnice Kineziološkog fakulteta

U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice organiziran je niz zanimljivih aktivnosti, i to, ni više ni manje, u znaku broja sedam.

U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice organiziran je niz zanimljivih aktivnosti, i to, ni više ni manje, u znaku broja sedam.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu postoji od 1953./1954. kao institucija visokoškolskog obrazovanja za nastavnike kineziologije. Ove godine će, stoga, proslaviti veliku 70. obljetnicu, a u sklopu proslave tijekom sljedećih mjeseci planirane su brojne aktivnosti s ciljem populariziranja kineziologije i približavanja Kineziološkog fakulteta približiti široj javnosti.

Niz zanimljivih aktivnosti organizirano je, ni više ni manje, u znaku broja sedam. To znači da će svi zainteresirani moći poslušati sedam predavanja proslavljenih stručnjaka iz svijeta sporta. Tu su i pub druženja s mlađim generacijama proslavljenih sportaša i trenera objedinjena kroz Sportski tinel,  a mnogi poznati bit će i gosti specijalnih podcasta i serije intervjua Pariz 24, gdje će u zanimljivom obliku sudjelovati i alumni Kineziološkog fakulteta, osvajači medalja na Olimpijskim igrama. Organizatori za studente pripremaju još i pub kvizove, sportsko-rekreativnie aktivnosti, tjelesne aktivnosti kroz posjete školama, organizacije izleta, humanitarnih akcija te izradu videosadržaja s vježbama za različite populacije. Kruna proslave 70 godina Kineziologije bit će sedmo izdanje znanstvene konferencije Contemporary Kinesiology, koja će se održati sredinom srpnja ove godine.

Zanimljivo, iako Sveučilište u Splitu ove godine slavi 50 godina postojanja, studij Kineziologije je stariji. Naime, za to postoji i objašnjenje. Sam studij kineziologije u Splitu osnovan je akademske godine 1953./1954. kada se Studij fizičke kulture nalazio u sklopu Više pedagoške škole, odnosno Pedagoške akademije. Zatim se, od 1978. godine studij kineziologije provodio u sklopu Sveučilišta u Splitu, no na Filozofskom fakultetu u Zadru, a potom kao Zavod za kineziologiju Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja Sveučilišta u Splitu. Danas je pak Kineziološki fakultet jedna od najmlađih sastavnica splitskog Sveučilišta, jer je kao takav osnovan u srpnju 2008. godine.

Svi detalji o ovoj obljetnici i s njome vezanim aktivnostima dostupni su na stranicama Sveučilišta u Splitu.
FOTO: PIXABAY