LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informativni petak: mobilnost mladih

Broj erasmusovaca u Osijeku višestruko porastao, Nives Kozjan objasnila što ih privlači

Posljednjih pet godina Osijek bilježi sve veći broj Erasmus studenata koji svoj semestar u inozemstvu odlučuju provesti upravo u ovom malenom gradu. U intervjuu s predsjednicom Erasmus student networka Osijek, Nives Kozjan doznali smo iz prve ruke kako i zašto.

Posljednjih pet godina Osijek bilježi sve veći broj Erasmus studenata koji svoj semestar u inozemstvu odlučuju provesti upravo u ovom malenom gradu. U intervjuu s predsjednicom Erasmus student networka Osijek, Nives Kozjan doznali smo iz prve ruke kako i zašto.

Posljednjih pet godina Osijek bilježi sve veći broj Erasmus studenata koji svoj semestar u inozemstvu odlučuju provesti upravo u ovom malom gradu na istoku Hrvatske. Od početnih desetak stranih studenata trenutačno se može pronaći i do 70 Erasmus studenata, a sve je više i hrvatskih studenata koji se prijavljuju i odlaze na programe razmjene.

Moglo bi se reći kako je Osijek doživio svojevrstan Erasmus boom te se nastavlja penjati na međunarodnim ljestvicama. Osim sveučilišnog ureda za međunarodnu suradnju, veliku ulogu u njegovoj popularizaciji kao Erasmus destinacije imale su i studentske udruge: Erasmus student network Osijek, IAESTE Osijek te AIESEC Osijek.

Nives Kozjan, predsjednica Erasmus student networka Osijek pokušala nam je približiti kako to Erasmus ovdje izgleda te kako je grad napredovao posljednjih pet godina.

Koliko se povećavao broj dolaznih Erasmus studenata u posljednjih pet godina?

– Budući da sam ESN-u Osijek pristupila tek 2015. godine (osnovan je 2012), mogu reći kako se od tada pa sve do danas broj internacionalnih studenata i više nego udvostručio. Tada, kada sam se osobno priključila Udruzi, Osijek je brojao između 15 i 20 studenata koji su u njega došli preko Erasmus+ programa, a po pričama starijih članova moglo se zaključiti kako ih je prethodnih godina bilo tek 10-ak. Sada, njihov broj je između 50 i 60 po semestru, a svaka nova generacija kaže nam kako su Osijek izabrali upravo zbog preporuke starijih studenata te priča koje su o njemu i čuli.

Koje su najčešće zemlje iz kojih dolaze studenti?

– Raznovrsnost zemalja uistinu je velika i studenti dolaze gotovo iz svake države Europe no najčešće su tu Poljaci, Francuzi, Španjolci, Turci i Makedonci kojih čak zna biti i po petero iz svake od navedenih.

Kakve su reakcije i komentari studenata?

– Reakcije su uistinu pozitivne. Najviše im se sviđa mirnoća grada te njegova prometna povezanost i mogućnost korištenja bicikla za dolazak od točke A do točke B no zna biti i ponekih iznenađenja, od navikavanja na njima nezamislivo dugo ispijanje kave pa sve do mišljenja da se Osijek nalazi uz obalu mora. Mnogi od njih, kada se vrate u vlastite države, preporučuju Osijek i drugim studentima, a znaju nam se i javiti sa sjetom za gradom i željom za povratkom.

S kojim ste se problemima i preprekama susreli u svom radu s Erasmus studentima?

– Budući da ESN u Osijeku djeluje već šest godina, svaki je njegov volonter već uhodan u proces prihvata Erasmus studenata – od pomoći prilikom pronalaska smještaja preko rješavanja obvezne papirologije pa sve do obilaska grada. Naravno, tu i tamo iskrsne neki problem, ali ga uvijek uspijemo riješiti u suradnji sa Sveučilištem i Uredom za međunarodnu suradnju. Nadalje, kako popularnost grada kao mjesta za dolazak na studentsku razmjenu raste, tako je i potraga za smještajem sve veća i zahtjevnija. Srećom, dogovorom i sada već stalnom suradnjom pronašli smo ljude zainteresirane i voljne za iznajmljivanje upravo Erasmus studentima.

Biste li rekli kako je Osijek napredovao po pitanju međunarodne razmjene posljednjih nekoliko godina te na koji način?

– Svakako. U pogledu grada kao samog turističkog mjesta i kao mjesta za studiranje, Osijek ne samo da je poznat kao studentski grad u Hrvatskoj već i izvan njezinih granica. Zahvaljujući suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera, volonteri ESN-a Osijek imaju ga priliku predstaviti u cijeloj Europi sudjelujući na konferencijama koje se jednako tiču i ESN mreže i Erasmus+ programa. Sve se veći naglasak na razmjenu i iskustvo koje ona pruža stavlja na lokalne studente koji iz godine u godinu rado sudjeluju na radionicama o Erasmus+ i sličnim programima razmjene.

Koja su vaša pozitivna iskustva volonterstva u Erasmus Student Networku te što je vaša motivacija za daljnji rad?

— ESN otvara mnoga vrata i kao takav utječe na osobu u privatnom i poslovnom pogledu. Od samog početka pristupila sam u jednu zajednicu za koju nikad ne bih rekla da će imati i dijeliti gotovo iste stavove i viziju međusobno, upoznavši nove ljude izvan fakultetskih okvira stekla sam jedno iskustvo koje mi niti jedna škola ne bi mogla pružiti u tolikom razmjeru kao što je ovaj tip volontiranja. ESN vas može pripremiti za svijet izvan vaše zone ugode, u njemu naučite cijeniti druge različite osobe, ali i sami sebe, steknete znanja koja se ne tiču samo vašeg polja interesa, naučite jezike i upoznajete kulture, sudjelujete u debatama i naučite kako oblikovati vlastita mišljenja te kako cijeniti tuđa, dobijete sasvim jednu novu perspektivu i pogled na svijet koji dalje razvijate, jednostavnije: ESN vas priprema za život.

Članak je objavljen u sklopu serije članaka Informativni petak: mobilnost mladih, pokrenute projektom Kutak za informiranje mladih koji provodi udruga Studentski informativni kutak uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

FOTO: PIXABAY