LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetna inteligencija u obrazovanju

Borba profesora s umjetnom inteligencijom: Nužne promjene u pisanju ispita i eseja!

Profesor među odgovorima studenata na pitanja u ispitu pronašao rečenicu: „Ja sam samo jezični model, nemam mišljenje o tome“.

Profesor među odgovorima studenata na pitanja u ispitu pronašao rečenicu: „Ja sam samo jezični model, nemam mišljenje o tome“.

Korištenje umjetne inteligencije (AI-a) proširilo se među studentima i učenicima što profesorima stvara probleme. Pisanje eseja i ispita lakše je nego ikad, a ocjenjivanje i vrednovanje istih teže nego ikad.
 

Umjetna inteligencija i obrazovni sustav

 

Sve zastupljenija implementacija umjetne inteligencije u obrazovni sustav donosi sa sobom razne prednosti kao što su personalizirano učenje u skladu s potrebama i interesima pojedinca, međutim donosi i sasvim nove probleme u svijetu edukacije, prenosi Zimo.Dnevnik.hr.

Svjedočanstvo profesora sa Sveučilišta Conestoga iz Kanade Timothyja Maina ukazuje na kritičnost situacije. Naime, među odgovorima studenata na pitanja u ispitu pronašao je rečenicu: „Ja sam samo jezični model, nemam mišljenje o tome“.
 

Manja posjećenost baza podataka knjižnica

 

Također je dokazano da se korištenje baze podataka knjižnica i ostalih pretraživačkih metoda znatno smanjilo otkad je na snagu došao ChatGPT. Umjetna inteligencija postala je glavni izvor podataka studentima diljem svijeta u rekordnom vremenskom roku te je u potpunosti zamijenila znanstvenu literaturu.

Profesor Sveučilišta u Michiganu Bill Hart-Davidson predlaže zbunjivanje AI-a promjenom načina postavljanja pitanja na ispitu. Od studenata će se tražiti da opišu kako su točno došli do odgovora, a spominje se i pregledavanje povijesti draftova i uređivanja eseja te mogućnost uvida u sve promjene i nepravilnosti rečenica koje su tek naknadno promijenjene.
 

Spas je u starim metodama?

 

Profesori sa raznih naprednih sveučilišta vjeruju kako je budućnost ispita vraćanje na metodu pisanja papirnatih testova koja se već smatrala zastarjelom. Kodovi se umjesto na računalu, pišu olovkom na papiru.

Uz sve tehnološke alate koji se svakodnevno pojavljuju, vraćamo se na početke; papir, olovka i brisalo.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA