LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DORH

BORAS VS. FUCHS: Ministar dobio kaznenu prijavu za 'dodvoravanje' riječkom sveučilištu

Bivši rektor podnio je kaznenu prijavu protiv ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Bivši rektor podnio je kaznenu prijavu protiv ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Bivši rektor Damir Boras podnio je kaznenu prijavu protiv ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, a DORH ju je u rekordnom roku odbacio i preusmjerio novom rektoru Stjepanu Lakušiću na rješavanje, prenosi Nacional. 

Prema navodima, čak se i u akademskim krugovima bliskim HDZ-u stvara val otpora prema trenutačnom ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. U pitanje se dovodi akademsko napredovanje koje je ostvario tijekom svoje ministarske dužnosti. 

Naime, Fuchsa su za kaznena djela optužili bivši rektori Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš i Damir Boras, uz nekolicinu nekadašnjih članova Uprave Sveučilišta. Iz Nacionala doznaju da je pred sam kraj mandata bivšeg rektora Damira Borasa Sveučilište u Zagrebu podnijelo kaznenu prijavu protiv ministra.

Sporna je bila suradnja između ministra i Sveučilišta u Rijeci, koje je navodno Fuchsu pogodovalo u postupcima izbora u znanstveno-nastavna zvanja. Za tu suradnju stoji sumnja posebnog tretmana, ministrovog potpomaganja u prijavi europskog projekta, što je druga sveučilišta i prijavitelje navodno učinilo manje konkurentnim. Također, sumnjivo je i to da je ministar osigurao 20 milijuna eura europskog novca riječkom sveučilištu tijekom prethodnog mandata.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA