LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Službeno priopćenje Sveučilišta u Zagrebu

Boras: „Rektor i Senat ne mogu smijeniti Previšića", novi plenum u ponedjeljak

„Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora." – piše u priopćenju Sveučilišta.

„Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora." – piše u priopćenju Sveučilišta.

Tjedan dana prije početka nove akademske godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu još uvijek traju prijepori između dekana Vlatka Previšića i Fakultetskog vijeća, odnosno raspuštenog Studentskog zbora. Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras objavio je da on, a ni Senat, ne mogu po zakonu smijeniti dekana Previšića. Svoje odnose bi, prema Borasu, dekan i Fakultetsko vijeće trebali izgladiti međusobno, ne bi li Fakultet nastavio neometano raditi. 

– Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora. – piše u priopćenju Sveučilišta.

Studente je rektor pozvao da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta. Izvanredni izbori provode se jer je Sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskog zbora nije bilo u skladu s propisima. Studentski zbor, koji je sudjelovao u izglasavnju smjene dekana Previšića, tako je službeno raspušten, ali je na plenumu nastavio tražiti ostavku dekana Previšića. Odluka plenuma bila je da će krenuti u blokadu fakulteta ako dekan ne ode sa svoje funkcije do početka akademske godine, 3. listopada.  

Iz ovakvog razvoja situacije da se zaključiti da dekan neće dati ostavku do spomenutog datuma. Zato je za ponedjeljak (21 sat) najavljen novi, 211. plenum na Filozofskom fakultetu

Drama na Filozofskom fakultetu traje već mjesecima, a najviše bure podiglo se kad je Filozofski fakultet trebao uspostaviti suradnju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Kako dekan tvrdi, od te se suradnje odustalo još 30. lipnja ove godine, no zahtjev plenuma da dekan (pa i rektor) odu sa svojih pozicija, ostao je aktualan. 

Cijelo priopćenje možete pročitati u nastavku:

Vezano uz događanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras još jednom ističe kako ni rektor, ni Senat u ovom trenutku nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića. Mogućnost utjecaja rektora i Senata Sveučilišta na rad sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a time i Filozofskog fakulteta, propisana je Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje Fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Fakultetskog vijeća.

Rektor Boras zbog toga apelira na dekana i Vijeće da izvršavaju svoje obveze i unutar Fakulteta nađu rješenje za trenutačni spor. Rektor Boras proslijedio je resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o radu dekana Filozofskog fakulteta gospodina Previšića i zatražio od Ministarstva da se hitno očituje o valjanosti tog ugovora, budući da je to u izravnoj nadležnosti Ministarstva. Rektor isto tako poziva studente da se pripreme i odazovu na izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta te da se kao predstavničko tijelo studenata uključe u rad Vijeća Filozofskog fakulteta.

Podsjećamo, izvanredni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspisani su jer je Sveučilišna revizija utvrdila da izbor i funkcioniranje Studentskog zbora nije bilo u skladu s propisima. Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora.

Na kraju, apelira na profesore i studente da uredno obavljaju svoje zadaće, a on će oko svih pitanja vezanih uz događanja na Filozofskom fakultetu nastaviti djelovati u okviru svojih statutarnih i zakonskih ovlasti te će poštovati mišljenja i odluke nadležnih tijela.