LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija na FFZG-u

Boras kandidata za dekana usporedio sa studentom koji traži prolaznu ocjenu na ispitu

Studenti i zaposlenici Filozofskog fakulteta na današnjoj su konferenciji predstavili probleme koji se ondje događaju te ujedno istaknuli da je njihova kriza zapravo kriza cijelog Sveučilišta.

Studenti i zaposlenici Filozofskog fakulteta na današnjoj su konferenciji predstavili probleme koji se ondje događaju te ujedno istaknuli da je njihova kriza zapravo kriza cijelog Sveučilišta.

Danas se u 12 sati ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala konferencija za medije nakon što je Senat glasovao za odluku rektora Damira Borasa kojom se uskraćuje suglasnost na programe kandidata za dekane FFZG-a Nevena Jovanovića i Renate Geld, jedinih kandidata, osim profesora Galovića koji je, nakon što je otkriveno da mu je dio programa plagiran, povukao kandidaturu.
Vezano: 
Za početak, zanimljivo je spomenuti da se danas u 10 sati trebala održati sjednica Fakultetskog vijeća. Međutim, ni 24 sata prije toga o.d dekana Miljenko Šimpraga promijenio je termin održavanja sjednice na 12 sati, za kada su profesorica Geld i profesor Jovanović, inače članovi Vijeća, već zakazali konferenciju za medije.

Konferencija je, između ostaloga, sazvana kako bi dvoje kandidata za dekane i studentski predstavnik Josip Majsec upoznali javnost s trenutnom situacijom na Filozofskom fakultetu koja je, kako je navela profesorica Geld, zapravo kriza cijelog Sveučilišta. Geld je izrazila tugu zbog toga što članovi Senata ne vide da se zapravo radi o krizi koja se odnosi na sve te da se to što se događa sada ondje sutra može dogoditi bilo kojoj drugoj sastavnici.

Jedini dekanski program koji bi zadovoljio rektorove kriterije bio bi onaj rektorova kandidata ili kandidatkinje, navodi profesorica Geld. Ona je 21. siječnja bila pozvana u rektorat, pri čemu joj je rektor pohvalio program i dao naslutiti da će ga još razmotriti, a zanimljivo je da je zapravo već tada odlučio uskratiti suglasnost na njen program jer je njegova odluka potpisana još 15. siječnja.
– Rektor Boras preko svoga prorektora i obnašatelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage, a i na druge načine provodi svojevolju i smatra da ima najbolji uvid tko može i tko mora voditi Filozofski fakultet i to samo onako kako on to zamišlja. To je jasno svakome tko je pročitao odbijenice naših dekanskih programa. – tvrdi Geld, koja je još dodala da Boras i Senat zaboravljaju da ih je Vijeće Fakulteta odabralo kao osobe koje žele kao svoje dekane.
Profesor Jovanović navodi da se FFZG od 2016. bori da bude prostor znanstvene istine, slobode, mišljenja i govora, partnerstva i uzajamnosti, a na to ih, kaže, uostalom obvezuje i Statut Sveučilišta.
– No takav bolji Filozofski fakultet nije po volji rektoru i njegovim prorektorima. Kako god okrenete, dakle, istočni je grijeh našeg Fakulteta aktiviranje mehanizma samokontrole znanstvene zajednice. Ono bez čega istinske znanstvene zajednice nema. – ističe.
Jovanoviću je ovo drugi put da se kandidira za dekana – prvi put kandidirao se u proljeće kada je njegov program odbijen, između ostaloga, uz obrazloženje da je neznalica koji ne poznaje zakone. Sada je, kako sam kaže, napredovao u studenta:
– Ponovno sam se kandidirao za dekana Filozofskog fakulteta, ponovno sam, kao i moja protukandidatkinja profesorica Geld dobio uvjerljivu većinu glasova u Fakultetskom vijeću, ponovno mi je suglasnost uskratio rektor uz podršku većine u Senatu, no ovaj put sam malo napredovao; prošli put u obrazloženju uskrate pisalo je da sam neznalica koji ne poznaje zakone i propise, ovaj put sam proglašen studentom koji je pao na ispitu pa donio profesoru korigirani test da mu upiše pozitivnu ocjenu. 
Izjavu studenata i studentskih predstavnika iznio je Josip Majsec, studentski pravobranitelj FFZG-a:
– Kriza upravljanja Filozofskim fakultetom, institucionalno nasilje koje rektorat vrši nad Fakultetom ne prolaze bez posljedica na studente. Kao predstavnici studenata zaprimili smo velik broj pritužbi zbog problema koje uzrokuju loši potezi i štetne odluke nametnute uprave. Cenzura interne komunikacije na Fakultetu, zbog koje je Studentski zbor čak i u pokušaju da organizira pomoć nakon potresa morao čekati dva dana da jedan običan mail propušten studentima i zaposlenicima, opstrukcija izbora dekana, izostanak raspisa jesenskog upisnog roka za brucoše, naglo i neopravdano skraćivanje ispitnih rokova za dio studenata, kaos u proceduri upisa, neodgovornost i nedostupnost obnašatelju dužnosti dekana, prijetnje i optužbe od o.d. dekana Miljenka Šimprage i pojedinih prodekana prema predstavnicima studenata, studentskim pravobraniteljima i predsjedniku Studentskog zbora, pokušaj ucjene, manipulacije i utjecaja na naše glasove u Vijeću te narušavanje naše slobode mišljenja i govora, samo su neki od gorućih problema s kojima smo se mi, studenti Filozofskog fakulteta i predstavnici, nosili posljednjih mjeseci. 
Što će se sada dogoditi i kada će Filozofski fakultet konačno dobiti svojeg čelnika, kaže profesorica Geld, ne znaju ni oni sami.
FOTO: FACEBOOK / STUDENTSKI ZBOR FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU