LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
AFERA U RIJECI

Bivši dekan i suradnici oštetili Fakultet i državni proračun za 384.000 eura

U istrazi je otkriveno sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

U istrazi je otkriveno sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Nova godina započela je još jednom aferom u akademskom svijetu – ovoga puta na meti je navodno Ekonomski fakultet u Rijeci, a krivi se bivša uprava Fakulteta na čelu s Alenom Hostom, piše Hina.
 


VEZANO: Anka Mrak Taritaš o aferi na Geodetskom fakultetu: „Ministrica se sad već dobrano preznojava“



Naime, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe visokoškolske ustanove (48), koja je prema navodima Alen Host, a uz njega se sumnjiči još devet osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su ustanovu i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura.
 

Sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti 


Sadašnji dekan Saša Drezgić, za Novi list je potvrdio da se radi o bivšoj upravi Ekonomskog fakulteta na čelu s Alenom Hostom, a policijsko istraživanje provodi se zbog gospodarskog kriminala i financijskih malverzacija.
 

VEZANO: Premijer u šoku zbog uhićenja Vican: „Vidjet ćemo što će biti, to mene jako iznenađuje“



Policija je kroz istragu utvrdila da je 48-godišnji hrvatski državljanin iskoristio svoju poziciju odgovorne osobe visokoškolske ustanove s područja Primorsko-goranske županije, u razdoblju od 2018. do 2022. neosnovanim i protupravnim isplatama novca s računa te ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
 

Prouzročili štetu i ustanovi i državnom proračunu


Osim njega, za ista djela sumnjiči se šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana u dobi od 35 do 58 godina – nastavno i tehničko osoblje. Organizirano su provodili protuzakonita postupanja na štetu visokoškolske ustanove i time prouzročili ustanovi, ali i državnom proračunu materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura, navode iz policije.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA