LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatna radionica

Besplatno sudjelujte u STEM radionici!

Otvorene su prijave za besplatnu ljetnu školu „STEM pristup za gradove budućnosti” koja će se održati od 18. do 22. srpnja 2022. u Šibeniku.

Otvorene su prijave za besplatnu ljetnu školu „STEM pristup za gradove budućnosti” koja će se održati od 18. do 22. srpnja 2022. u Šibeniku.

Iskoristite jedinstvenu priliku i prijavite se na besplatnu ljetnu školu STEM pristup za gradove budućnosti koja će se od 18. do 22. srpnja 2022. održati u novootvorenom kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana.

U interdisciplinarnom okruženju pod vodstvom profesora mentora, polaznici će imati priliku baviti se temama prometnog i prostornog planiranja te izraditi prijedlog idejnog rješenja razvoja odabranih područja u Šibeniku. Ljetnu školu organizira ODRAZ – Održivi razvoj zajednice u suradnji s partnerima u sklopu projekta UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti.
Rok za prijavu: 5. srpnja 2022.

Cilj ljetne škole
Pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanje u interdisciplinarnim radionicama pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih ograničenja. Najveća korist za mlade očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima.

Tko se može prijaviti?
Ljetna škola namijenjena je studentima i budućim studentima (maturantima) studijskih programa u STEM područjima (geografija, prostorno planiranje, urbanizam i arhitektura, promet, građevina, strojarstvo i dr.). Na ljetnoj školi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina.

Prijava mora sadržavati:

  • popunjeni online obrazac prijave
  • motivacijsko pismo (u sklopu online prijave) u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje na ljetnoj školi.

Prijavi se do 5. srpnja 2022. preko obrasca na poveznici

Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će preko elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu svoje prijave.

Teme
Mobilnost i promet, prostorno planiranje, strategije razvoja, idejni projekt, izrada modela i rješenja za identificirane prostorne probleme, STEM pristup znanosti, nove tehnologije, urbanizam, planiranje i razvoj gradova, dobro upravljanje, design thinking i sl.

Opis aktivnosti
Četverodnevna interdisciplinarna radionica pod vodstvom mentora, s temom obrade urbanog planiranja odabranog područja grada Šibenika.
Područje obuhvata: od razine kompleksa, preko kvarta ili četvrti, do razine grada.

Rezultati
Mladi podijeljeni u pet interdisciplinarnih timova izradit će prijedloge razvoja idejnog projekta/modela, koji osim tekstualnog uključuje i grafički prijedlog te kartografski prikaz te mogućnost dodavanja anketa kao alata ispitivanja javnog mnijenja.

Troškovi edukacije
Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator Ljetne škole.
Napomena: refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza (ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom).


Predstavljanje studentskih radova  Dan otvorenih vrata
Zadnji dan ljetne škole, u suradnji s Veleučilištem iz Šibenika i Gradom Šibenikom bit će organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će biti održano predstavljanje studenskih radova predstavnicima Grada Šibenika i široj javnosti. Idejna rješenja koja će mladi izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Smještaj
Kampus Tvrđave sv. Ivana, Put Tanaje 29, 22000 Šibenik

Kampus šibenske Tvrđave sv. Ivana je smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde. Nedavno je otvoren nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka
i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjene.

Poziv i okvirni program rada dostupan je ovdje.

FOTO: PRESS