LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MENSTRUALNO SIROMAŠTVO

Besplatne menstrualne potrepštine dostupne na još jednom Sveučilištu

200 000 menstrualnih potrepština bit će raspodijeljeno po fakultetima i studentskim domovima.

200 000 menstrualnih potrepština bit će raspodijeljeno po fakultetima i studentskim domovima.

Menstrualno siromaštvo problem je prisutan diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. To je prepoznao i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je osigurao 200 000 menstrualnih potrepština, koje će od ožujka biti dostupne studenticama na sastavnicama Sveučilišta, ali i u studentskim domovima.

Sveučilište u Splitu još je 2022. godine kroz projekt „Menstrualno zdravlje“ osiguralo 24 tisuće higijenskih uložaka na sastavnicama Sveučilišta, a prošle godine su proširili projekt i na studentske domove.
 


VEZANO: „Menstrual box projekt 2.0”: besplatni higijenski ulošci u splitskim studentskim domovima



Uvođenje besplatnih uložaka na fakultet i studentske domove, uvelike će olakšati studenticama koje si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine zbog njihove cijene. Studentica Ivana (23) nije se našla u situaciji da ne može priuštiti uloške, ali poznaje djevojku koja nažalost je.
 

„Osobno nisam bila u tako lošoj financijskoj situaciji da si ne mogu kupiti uloške, ali puno novaca mi ode na njih. Sa mnom je u srednju išla djevojka koja ih nije mogla priuštiti pa bi joj uvijek druge cure iz razreda uskakale, ali nekad joj je bilo neugodno pitati nas pa je koristila hrpu toaletnog papira. Baš zbog takvih situacija bi ulošci trebali biti besplatni u školi, studentskim domovima i takvim mjestima."


Ivanina prijateljica zasigurno nije jedina koja si nije mogla priuštiti menstrualne potrepštine, stoga su ovakve inicijative neophodne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)


 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA