LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mobilna aplikacija

Aplikacija apsolventice Monike nudi usluge prijave i odjave ispita, pronalaženje najbliže menze i knjižnice

Apsolventica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Monika Damjanović studentske snove pretočila je u stvarnost izradom mobilne aplikacije Ekonomist.

Apsolventica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Monika Damjanović studentske snove pretočila je u stvarnost izradom mobilne aplikacije Ekonomist.

Često u gužvi zaboravite prijaviti ili odjaviti ispit? Tek ste došli u Zagreb ili ste ovdje već godinama, no još se uvijek ne snalazite. Jeste li ikad zamišljali kako bi bilo da otključate mobitel na kojem imate aplikaciju koja sadrži sve najpotrebnije informacije? Ovi su studentski snovi pretvoreni u stvarnost. 

Riječ je o mobilnoj aplikaciji Ekonomist namijenjenoj studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta koja sadrži i informacije korisne za studente ostalih fakulteta. Za cijelu ideju i realizaciju iste zaslužna je Monika Damjanović, apsolventica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja istovremeno radi u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada.

FOTO: Screenshot / Mobilna aplikacija Ekonomist

Ideja za mobilnom aplikacijom pojavila se 2011. godine u sklopu kolegija Marketing i upravo je aplikacija Ekonomist bila tema njezina studentskog projekta. Pokazala se najuspješnijom među svim projektima studenata koji su tu grupu polazili, a Monika za nagradu nije trebala polagati ispit iz spomenutog kolegija.

Ekonomist sadrži određene informacije i omogućava pojedine usluge vezane uz studentski život, kao što su usluge prijave i odjave ispita, pronalaženje najbliže menze ili knjižnice na karti, e-knjižnice gdje se može pročitati knjiga izravno s uređaja, događanja na fakultetu i slično.

FOTO: Screenshot / Mobilna aplikacija Ekonomist

Ovim projektom napravio se, ističe apsolventica, svojevrstan interaktivni centar za informiranje čije bi informacije bile relevantne, zanimljive, lako dostupne na putu do kuće ili pak na vikendici na moru. U Hrvatskoj je poprilično razvijena svijest oko ove nove tehnologije, smatra Monika, no još je uvijek malen broj studenata i profesora koji ju koriste. Prvobitna ideja bila je da to bude službena mobilna aplikacija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, no Monika je ipak napravila samostalnu Ekonomist mobilnu aplikaciju.

– Sama je ideja došla iz pomisli na platformu gdje se dijele knjige među studentima. Ciljevi su uspostavljanje marketinškog menadžmenta, povećanje broja korisnika Ekonomist aplikacije u tekućoj godini, nadogradnja aplikacije da postane službena aplikacija Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te umrežavanje i razvoj novih standardiziranih aplikacija ostalih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Krajnji joj je cilj razvijanje m-learning sustava, što je, po meni, podrazumijevalo besplatno preuzimanje aplikacije jer je za opće dobro – govori nam Monika i kao posebnost aplikacije Ekonomist ističe da se na istoj mogu čitati knjige iz ekonomije.

Cijena je jedna od ključnih prepreka brzoj ekspanziji proizvoda na tržištu, no to nije tako i kod Ekonomist aplikacije. Naime, ona je besplatna. Za izradu i pripremu projekta Moniki su trebala tri mjeseca, a za postavljanje u Google trgovini samo sat vremena. Aplikacija je u Google Play trgovini od 2. veljače ove godine, ima 98 instaliranja i tek 17 deinstalacija po korisniku. S obzirom na to da još nije poduzela sve marketinške radnje, smatra da je to dobra brojka.

Perspektivna apsolventica pohvalila je i profesore sa svog fakulteta koji su joj, kaže, dali povod da se prvobitna ideja ostvari i ohrabrivali ju od samog početka. Pozitivne su kritike, osim od obitelji i prijatelja, dolazile od izv. prof. dr. sc. Mirka Palića koji je vodio kolegij Marketing, a trenutno se konzultira s prof. dr. sc. Markom Kolakovićem kako bi projekt ušao u studentski poduzetnički inkubator.

Mobilna aplikacija Ekonomist

– Ideja je da se još malo proširi izbornik aplikacije, primjerice da profesori mogu učitavati svoja predavanja, što se podrazumijeva ako aplikacija doživi službenost. U našem obrazovnom sustavu nedostaje nam baš takva platforma, koja je k tome na mobilnom uređaju. To je jedna od ključnih konkurentnosti prema inozemnim sveučilištima. –

Priznaje da je puno puta htjela odustati. U početku je tražila partnera, primjerice neku hrvatsku instituciju koja bi na neki način pomogla da se projekt ostvari, no nije došla do odgovora. No ne staje samo na tome već razmišlja o novoj aplikaciji, o e-upravi, ili nečem sličnom, budući da bi, kako zaključuje, trebalo bolje zaokružiti gradske četvrti i digitalizirati grad Zagreb.

FOTO: MONIKA DAMJANOVIĆ