LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
aktivizam ili posao

Američki studenti zbog propalestinskih stavova ostaju bez buduće karijere

„Svi studenti koji podržavaju Palestinu moraju donijeti odluku hoće li svoju buduću karijeru staviti na kocku prije nego što progovore”, priznala je studentica.

„Svi studenti koji podržavaju Palestinu moraju donijeti odluku hoće li svoju buduću karijeru staviti na kocku prije nego što progovore”, priznala je studentica.

Student Univerziteta Cornell, u tekstu nazvan pseudonimom Mohammed, zabrinut je da javno govorenje o ratu Izraela i Hamasa prijeti ostvarenju njegovih budućih karijernih ambicija, kao i ambicija njegovih kolega s fakulteta.

Iako se demonstracije diljem SAD-a nastavljaju, oni propalestinskih stavova sve više brinu oko posljedica koje bi izražavanje tih stavova moglo ostaviti na njihovu karijeru, piše Al Jazeera.
 

Karijera ili iskaz osobnog mišljenja


Isabella, studentica na Harvardu koja je također odlučila koristiti pseudonim radi očuvanja svoje anonimnosti, istaknula je da se studente stavlja pred dilemu izbora između svojeg aktivizma i svojih profesionalnih aspiracija.
 

,,Svi studenti koji podržavaju Palestinu moraju donijeti odluku hoće li svoju buduću karijeru staviti na kocku prije nego što progovore”, rekla je za Al Jazeeru.


Njezin kampus je postao međunarodna vijest nakon što je 30 studentskih grupa zajedno potpisalo izjavu u kojoj su izrazili stav da je Izrael "odgovoran za sve nasilje koje se događa". Rukovoditelji Wall Streeta zahtijevali su identifikaciju studenata koji su potpisali pismo kako bi izbjegli njihovo zapošljavanje.
 

Zastrašivanje i javno prozivanje


Podaci o studentima koji su bili dio sastavljanja pisma objavljivani su na internetskim stranicama kako bi ih zastrašili, a nedavno je konzervativna grupa Accuracy in Media postavila pokretni kamion s reklamnim panoima ispred Harvardovog kampusa, na kojima su se pojavila imena i slike studenata koji su navodno sudjelovali u pismu. Iznad njihovih lica stajao je naslov "Vodeći antisemiti Harvarda". Slični kamioni pojavili su se i na ostalim Sveučilištima u SAD-u.

Radhika Sainath, viša odvjetnica u neprofitnoj organizaciji Palestine Legal sa sjedištem u SAD-u, izjavila je za Al Jazeeru da je njezin tim zabilježio velik broj prijava od studenata koji tvrde da su izloženi diskriminaciji na kampusu i od strane poslodavaca.
 

,,Primjećujemo da su palestinskim studentima upućene prijetnje nasiljem, kao i antipalestinskim i islamofobičnim porukama. Oni se suočavaju s prijetnjama smrću i prijetnjama koje utječu na njihove karijere", rekla je Sainath.


Ipak, Mohammed smatra kako nijedna ponuda za posao nije vrijedna njegove šutnje.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA