LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VISOKO OBRAZOVANJE

Akademski i stručni naziv: pravila za pisanje

Postoje iznimke na koje morate pripaziti prilikom pisanja naziva, pogotovo ako vaš studij pripada određenim područjima.

Postoje iznimke na koje morate pripaziti prilikom pisanja naziva, pogotovo ako vaš studij pripada određenim područjima.

I dok studenti jedva čekaju dobiti svoju diplomu i završiti fakultet, dio njih i dalje ne zna koji akademski naziv će steći te kako se on pravilno piše. No, to je utvrđeno Zakonom o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju, a da ga ne morate proučavati, donosimo sve što trebate znati.
 

Prijediplomski studij


U Zakonu jasno piše da završetkom sveučilišnoga prijediplomskog studija student stječe akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) uz naznaku struke. Najčešći način pisanja je kratica univ. bacc. uz naznaku struke i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
 

VEZANO: Rektor najavio izgradnju sveučilišne sportske dvorane, novih kampusa, ali i akademskog trga



No, studenti koji završe sveučilišni prijediplomski studij za programe iz područja tehničkih znanosti i neke programe iz područja biotehničkih znanosti stječu akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer. Studenti onda kao akademski naziv pišu univ. bacc. ing. uz naznaku struke i stavlja se iza njihovog imena i prezimena.

Diplomski studij


Studenti koji odluče nastaviti obrazovanje na sveučilišnom diplomskom studiju, integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju, po završetku studiranja stječu akademski naziv sveučilišni magistar uz naznaku struke, univ. mag. koja se piše iza imena i prezimena osobe.

I ovdje je slučaj da se u području tehničkih znanosti i nekih programa iz područja biotehničkih znanosti student po završetku studija stječe akademski naziv sveučilišni magistar inženjer uz naznaku struke: univ. mag. ing. naznaka struke i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
 

VEZANO: EFRI: Otvorena prva Akademija za žene poduzetnice



Još jedna iznimka  pojavljuje se prilikom završetka sveučilišnoga integriranoga prijediplomskog i diplomskog studija medicine, dentalne medicine ili veterine, kada student stječe akademski naziv doktor uz naznaku struke. Ta kratica je dr. uz naznaku struke i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
 

Doktorski studij


Studenti nakon završetka doktorskog studija imaju akademski stupanj doktor znanosti, odnosno doktor umjetnosti uz naznaku znanstvenog područja, odnosno umjetničkog područja. Kratica koja se koristi u ovom slučaju je dr. sc. uz naznaku znanstvenog područja, odnosno dr. art. i stavlja se ispred imena i prezimena osobe. 
 

Sveučilišni specijalistički studij


Završetkom sveučilišnoga specijalističkog studija student stječe akademski naziv specijalist uz naznaku struke. Kratica je spec. uz naznaku struke, može se koristiti uz kraticu univ. mag. i stavlja se iza imena i prezimena osobe.
 

VEZANO: Otvoren javni natječaj Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2024. godinu




Kada su u pitanju specijalistički studiji iz područja medicine, veterine, dentalne medicine, farmacije, medicinske biokemije, psihologije i drugog područja za koje je posebnim zakonom propisano specijalističko usavršavanje student stječe akademski naziv sveučilišni specijalist uz naznaku struke, koji se može koristiti uz akademski naziv univ. mag.

Cijeli popis akademskih i stručnih naziva možete pronaći na poveznici.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA