LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
AGRONOMIJA: ZANIMANJE BUDUĆNOSTI

Projekt „Agronom za 5” studenata Agronomskog fakulteta

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu projekt „Agronom za 5” promovira agronomsku struku među mladima i potiče ih na upisivanje fakulteta. Dekan ističe važnost agronomije u budućnosti, dok studenti aktivno sudjeluju u prezentaciji studijskih programa i organizaciji radionica kako bi potaknuli mlade na razvoj u tom području.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu projekt „Agronom za 5” promovira agronomsku struku među mladima i potiče ih na upisivanje fakulteta. Dekan ističe važnost agronomije u budućnosti, dok studenti aktivno sudjeluju u prezentaciji studijskih programa i organizaciji radionica kako bi potaknuli mlade na razvoj u tom području.

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu danas je započelo održavanje projekta Agronom za 5, kojem je cilj promocija agronomske struke te poticanje mladih na razvoj u ovom području. Projekt provodi IAAS Hrvatska (Udruga studenata Agronomije) s učenicima Agronomske te Prehrambeno-tehnološke srednje škole. Namjera je, kako kažu, pružiti učenicima uvid u studijske programe te ih motivirati na upisivanje Agronomskog fakulteta.

Program je započeo uvodnim riječima dekana, Ivice Kisića, koji se osvrnuo na dugu povijest fakulteta, koji slavi 105. rođendan. Dekan se referirao i na vječno pitanje bez čega se ne može, te iako većina njegovih studenata uvijek kaže bez mobitela, on se s tim ne slaže.
 

„Može se bez mobitela, pogotovo ja. Ali bez ića i pića, bez hrane ne ide. Kada pogledate bilo koje sveučilište na bilo kojem kontinentu, uvijek je jedna od najstarijih sastavnica agronomija. Ne može se bez agronomije.” – podsjetio je dekan.

 

Agronom za 5 kao poticaj mladima


U razgovoru s dekanom otkrio nam je i cilj samog projekta, odnosno kako nastoje njegovati suradnju sa srednjim, primarno poljoprivrednim školama u kojima su kaže „naši budući potencijalni studenti“.
 

„Mi uvijek pozivamo polaznike tih srednjih škola da dođu ovdje, na fakultet, i da vide uživo što se to ovdje radi, na koji način se programi izvode i tako pokušavamo privući studente. Jer jedno je ako vi to čitate, imate na internetu ili na društvenim mrežama, a sasvim druga je stvar ako vi to vidite uživo.” – rekao je Kisić.


Dekan naglašava kako je taj projekt bitan i jer mnogi i dalje smatraju da je fokus agronomije isti kao prije 90-ak godina, no to nije baš tako. Kroz povijest fakulteta baza je bila proizvodnja hrane, pića i svega ostalog, no zadnjih deset-petnaest godina okrenuli su se alternativnim izvorima energije, bioobnovljivim izvorima, permakulturi i agrošumarstvu te žele budućim studentima pokazati tu novu misiju i viziju agronomije.

Projekt se po prvi puta održao 2021. godine za vrijeme pandemije, kada su se sve pripreme odvijale na daljinu. Prisjećajući se te situacije, dekan nam kaže kako je danas bio ugodno iznenađen kada je ušao u dvoranu i vidio broj zainteresiranih. Priznaje i da bi, kada bi se vratio u mladost, ponovno upisao Agronomski fakultet jer smatra da je, uz medicinsku znanost, agronomija nešto što je najhumanije.
 

 „Mi moramo nahraniti ljude, moramo žedne napojiti. Dati im hranu, vodu, dati im vino, sok. Prema tome, to je nešto najzanimljivije, pogotovo u ova nesretna politička vremena kakva jesu u ovom trenutku. Dolaze vremena gdje ćemo postati sve više samodostatni u proizvodnji hrane i ja sam uvjeren da će iz tih razloga poljoprivreda u budućnosti dobiti na važnosti, odnosno da će i naš fakultet imati sve veći utjecaj.” – nastavio je dekan u svom govoru.


Devet preddiplomskih i 16 diplomskih studija

 

Nakon uvodnih riječi dekana program su nastavili studenti, koji su učenicima pobliže objasnili proces upisivanja Agronomskog fakulteta te sve smjerove koje nudi. Po nekoliko studenata iz svakog od devet preddiplomskih smjerova, uputilo je mlade, buduće agronome u svijet fitomedicine, agroekologije, biljnih znanosti, animalnih znanosti i drugih zanimljivih grana agronomije. Uz preddiplomske studije, fakultet nudi čak 16 opcija za nastavak obrazovanja, a studenti su naglasili kako je moguće mijenjanje smjera studija prilikom upisa diplomskog studija.

Za kraj samog predavanja učenicima su se obratili studenti, članovi IAAS-a, trenutno jedine udruge studenata agronomije s međunarodnim karakterom koja je započela s radom 1993. godine i čije je sjedište na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Marko Pavlešić, potpredsjednik IAAS-a te predsjednik za financije, dodatno nam je objasnio kako je udruga zapravo organizirala cijeli Agronom za 5 projekt. Cilj im je bio, kako kaže, približiti učenike Agronomske i Prehrambeno-tehničke škole samom fakultetu i pokazati im kako je to zapravo biti student na Agronomskom fakultetu. 
 

„Učenike ćemo odvesti u obilazak fakulteta. Također smo organizirali razne radionice unutar laboratorija, na Zavodu za ishranu bilja, Zavodu za genetiku i Zavodu za mikrobiologiju – gdje će učenici izvlačiti DNK iz jagoda, mikroskopirati, brojati genome i slično.” – rekao nam je Pavlešić.


Za sutra je najavljeno dodatno razgledavanje laboratorija i upoznavanje učenika s nizom izvannastavnih aktivnosti, a za srijedu su iz IAAS-a pripremili posjet pokušalištu na Jazbini. Mlade, kaže Marko, nastoje potaknuti na razvoj u području agronomije tako što im pokazuju da su ipak nešto više od samih sijača i berača. U tome, čini se, i uspijevaju jer učenice Ana i Lara kažu kako im je projekt zanimljiv i pomogao im je da se upoznaju sa samim fakultetom, koji planiraju dogodine i upisati.

FOTO: STUDENTSKI.HR, LUCIJA MIJAN