LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traje šest semestara

35 studenata ove jeseni ima priliku upisati preddiplomski studij Geodezija i geomatika

Novi preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geomatika trajat će šest semestara, a po završetku istoga studenti će steći 180 ECTS-a i titulu sveučilišnog prvostupnika/ice inježenjera/ke geodezije i geomatike. 

Novi preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geomatika trajat će šest semestara, a po završetku istoga studenti će steći 180 ECTS-a i titulu sveučilišnog prvostupnika/ice inježenjera/ke geodezije i geomatike. 

Sveučilište Sjever od ove jeseni izvodi preddiplomski sveučilišni studij Geodezije i geomatike – novi, inovativni i jedinstveni studij u Hrvatskoj iz STEM područja koji spaja tradicionalnu geodeziju sa suvremenim digitalnim tehnologijama i pristupima u geomatici, kako ga opisuju.

Za one koji ne znaju, Sveučilište pojašnjava da je geodezija znanost koja se bavi izmjerom i kartiranjem zemljine površine te promatranjem njenog polja sile teže i geodinamičkih pojava, dok je geomatika moderna disciplina koja objedinjuje klasične geodetske metode i primjenu naprednih tehnologija zasnovanih na informatici i geoprostornim podacima.
– Geomatika objedinjuje i integrira prikupljanje, analizu i upravljanje geoprostornim podacima. Temelji se na znanstvenim okvirima geodezije. Ima veliku primjenu u svakodnevnim životnim zadacima i ključna je za donošenje odluka u mnogim područjima, poput upravljanja prostorom, pametnih gradova, inteligentnih transportnih sustava, poljoprivrede, informacijskih sustava, okoliša, prirodnih nepogoda i dr. Geoprostorni podaci pružaju izvor podataka sveprisutnim sustavima umjetne inteligencije koja predstavlja osnovu za donošenje odluka u digitalnoj vladi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. – stoji u priopćenju.
Upravo 35 studenata od akademske godine 2021/2022. imat će priliku iz prve ruke iskusiti studij u trajanju od 6 semestara tijekom kojih će steći 180 ECTS bodova i titulu sveučilišnog prvostupnika/ice inježenjera/ke geodezije i geomatike. 

S obzirom da će tijekom studija studenti steći i temeljna znanja i vještine iz područja katastra, inženjerske geodezije, globalnih navigacijskih satelitskih sustava, fotogrametrije i daljinskih istraživanja i brojnih drugih područja, bit će osposobljeni za rad u geodetskim i (geo)informatičkim tvrtkama, građevinskim tvrtkama, interdisciplinarnim timovima, tijelima javne vlasti i raznim drugim institucijama koje se u svojim poslovnim procesima oslanjaju na geoprostorne podatke.
– Važno je naglasiti da će studenti/ce koji završe ovaj preddiplomski sveučilišni program biti osposobljeni brže odgovoriti na dinamične potrebe tržišta rada, pridonoseći konkurentnosti i fleksibilnosti pojedinca na tržištu rada te razvoju realnog sektora.

Završeni student/ica osim što je osposobljen za brzo i efikasno uključenje u raznolike praktične zadatke i usluge iz područja geodezije, geomatike odnosno zemljišne administracije, dobiva visokokvalitetne temelje primjenjivih znanja s kojima može pouzdano i kvalitetno nastaviti put studiranja na domaćim i EU studijima. – jamče sa Sveučilišta Sjever.
Prijave idu baš kao i za sve ostale studijske program – putem mrežne stranice www.postani-student.hr, gdje možete vidjeti i da je za upis dovoljna niža razine mature iz obaveznih predmeta te da nije potreban izborni dio mature. Više o studiju dostupno je na poveznici.
FOTO: PIXABAY