LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska umjetnost

10. STIFF — desetljeće slavlja najboljih svjetskih studentskih filmova

Međunarodni studentski filmski festival ove godine slavi svoje deseto izdanje, a ovogodišnji program donosi i kandidata za studentskog Oscara.

Međunarodni studentski filmski festival ove godine slavi svoje deseto izdanje, a ovogodišnji program donosi i kandidata za studentskog Oscara.

Deseto  izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom bit će održano od 22. do 26. studenoga 2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC Palach.

 

40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.
 


VEZANO: Studentski filmski festival: prošetajte crvenim tepihom i otkrijte najnovije filmske talente



Na konferenciji za medije festival su najavile Maša Drndić, Jana Ažić, Katarina Erak te Slobodanka Mišković.

FOTO: Press konferencija, PR, STIFF
 

Maša Drndić, umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a zahvalila je na suradnji Art-kina i SKC bez kojih STIFF ne bi bio moguć.
 

,,Unatoč težini prethodnog desetljeća, ono je dovelo do divnih ideja i projekata te je ostavilo velik utjecaj na sve nas što pokazuju brojke. U 10 godina pristiglo je 6500 filmova od kojih je prikazano 450, a podijeljeno je 50 nagrada. U ovogodišnjem programu prikazat će se 7 hrvatskih naslova, čime pokazujemo da su domaći filmovi sve konkurentniji", ispričala je i nadodala da ovogodišnji program sadrži i kandidata za studentskog Oscara.

 

Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci iskazala je koliko je festival bitan dio identiteta Sveučilišta. Istaknula je važnost zbog prakse koja je studentima odlična za učenje, a nadodala je da se ove godine obilježava 10 godina suradnje s Akademijom primijenjene umjetnosti, stoga je tema u duhu slavlja međustudentske suradnje.
 


VEZANO: Veliki odaziv na prvom izdanju Playbox Shorts film festivala: dolazi li novi val hrvatskog filma?



10. izdanje festivala bit će otvoreno u srijedu, 22. studenoga u 19:00 u riječkom Art-kinu programom Odstupanja/Aberrations. Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film Crveno, žuto, zeleno redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije. Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija Vrt srca u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac Nakon vjenčanja koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.

 

Nakon filmskog dijela programa isti dan u 21:00 otvara se i izložbeni dio pod nazivom Démodé u Galeriji SKC pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića na temu prolaznosti i mijena proteklim desetljećem.

FOTO: How to love in many ways, PR, STIFF
 

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće.
 

,,Tema Desetljeće potiče razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina. Raznovrsnim filmskim programom osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba postistine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti." – Maša Drndić, umjetnička direktorica 10. STIFF-a.

 

STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjometražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.
 


VEZANO: Industrija Zagreb Film Festivala donosi ponešto za sve uzraste



Uz glavni filmski program, festival ima bogati popratni program koji je otvoren za javnost, a podijeljen je na dva glavna dijela — Démodé i Igraonica/Arcade.

 

10. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

 

FOTO: PR, STIFF