LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U Zagreb stiže pet najboljih europskih reprezentacija

Zagreb će biti domaćin Europskog prvenstva u Australskom nogometu

Europsko prvenstvo u Australskom nogometu bit će održano u razdoblju od 5. do 8. listopada. U natjecanje je uključeno pet najboljih europskih reprezentacija, a osim muške konkurencije, na rasporedu je i turnir za žene.

Europsko prvenstvo u Australskom nogometu bit će održano u razdoblju od 5. do 8. listopada. U natjecanje je uključeno pet najboljih europskih reprezentacija, a osim muške konkurencije, na rasporedu je i turnir za žene.

Iako je prije svega usko lokaliziran i mega popularan tek u jednoj državi, Australski nogomet se aktivno igra i u Hrvatskoj, a postoji i domaća liga u kojoj se natječu četiri kluba sa zagrebačkog područja. 

Osim klupskog natjecanja, Hrvatska od 2007. ima i reprezentaciju koja aktivno sudjeluje na raznim internacionalnim natjecanjima te redovito ostvaruje zapažene rezultate.

Osnovna pravila Australskog nogometa

Australski nogomet je najbolje opisati kao kombinaciju ragbija i klasičnog nogometa. Radi se o ekipnom kontaktnom sportu koji se igra s ukupno 36 igrača na polju (18 u jednom timu i 18 u drugom timu). Igra se s jajastom loptom, na ovalnom terenu dužine 135-185 metara i širine 110-135 metara. Igračima se međusobno mogu dodavati rukama i nogama, dok je postizanje gola isključivo dopušteno upotrebom nogu. Zgoditak se boduje s po 6 bodova, ali samo ako lopta prođe kroz centralne stative. U slučaju manje preciznog udarac, onog koji izađe izvan centralnih stativa, momčad ostvaruje jedan bod.

Europsko prvenstvo u Zagrebu

Velikim zalaganjem saveza i zahvaljujući dobrim rezultatima na europskoj razini, Hrvatska ima čast organizirati Europsko prvenstvo u Australskom nogometu. Domaćin je grad Zagreb, a prvenstvo će biti održano u razdoblju od 5. do 8. listopada, na ovalnom terenu pored Kineziološkog fakulteta. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu sudjeluje pet najbolji reprezentacija, a to su redom Velika Britanija, Irska, Njemačka, Francuska i Hrvatska. Paralelno s muškim natjecanjem, bit će održano i Europsko prvenstvo u ženskoj konkurenciji, gdje će hrvatske reprezentativke također braniti naše boje!