LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europsko na Studentskom

Više nema prostora za kalkulacije – želimo li u drugi krug, moramo pobijediti Škotsku!

Novinar Tomislav Volarić donosi osvrt na utakmicu Hrvatske i Češke, ali i komentar na predstojeću utakmicu Hrvatske i Škotske koja će se odigrati u Glasgowu u utorak, 22. lipnja, u 21 sat.

Novinar Tomislav Volarić donosi osvrt na utakmicu Hrvatske i Češke, ali i komentar na predstojeću utakmicu Hrvatske i Škotske koja će se odigrati u Glasgowu u utorak, 22. lipnja, u 21 sat.

Protiv Češke ponovno nismo pokazali gotovo pa i ništa, pogotovo što se tiče prvog poluvremena. Prvih trideset minuta izgledali smo kao razbijena vojska, a igra nam ponovno nije imala ni glavu ni rep. Dalić je izostavljanjem Brozovića iz početnog sastava izgubio čovjeka u sredini terena koji može oduzeti loptu i povezati obrambenu i napadačku liniju svojim kretnjama, što nam je itekako vidljivo nedostajalo u utakmici protiv Češke.  

Kovačič, a posebice Modrić, nepotrebno su se trošili na pozicijama koje nominalno nisu njihove. Niti jedan niti drugi nisu klasični defenzivni veznjaci, a zbog prostora koji bi bez njih ostajao nečuvan često su se morali vraćati sve do našeg šesnaesterca. Modrić je tako u 36. godini svojeg života morao spašavati naš gol ispred Livakovića, praktički u naših pet metara. Kada znamo da se radi o našem najkreativnijem veznjaku kojemu bi primarni fokus trebala biti kreacija naše igre prema naprijed, jasno je da u našoj igri nešto ne štima. Modrić je i sam u izjavama nakon utakmice konstatirao da smo bili neorganizirani i neuštimani, a nakon posljednjeg sučeva zvižduka ostao je na terenu držeći ruke na koljenima, vidno iscrpljen utakmicom u kojoj je radio ono što bi inače radio Brozović. Bez njega Hrvatska nema gotovo pa i nikakve šanse na ovom turniru, a pomisao da moramo igrati bez njega izaziva očaj svakog hrvatskog navijača. 

Znakovito je i Lovrenovo izvođenje slobodnjaka s udaljenosti od dvadeset metara, što je raritetno kada znamo da se radi o stoperu. Doduše, u klubu je izveo nekolicinu slobodnih udaraca, ali sigurno je da u rosteru imamo igrače kojima puno bolje leže takve zadaće. Što se tiče Lovrena, skrivio je jedanaesterac koji je veoma upitan i kojim smo oštećeni, ali to ne mijenja činjenicu da smo ponovno odigrali dobrano ispod renomea svjetskih viceprvaka.  

Puno smo bolja momčad od Češke te je za očekivati da ćemo u utakmici takvog značaja biti pravi i bez problema pobijediti s dvama ili trima golovima razlike, ali na kraju možemo biti zadovoljni i s neriješenim rezultatom. Na račun Perišićeve individualne kvalitete došli smo do izjednačenja na samom početku drugog poluvremena. Perišić je jedan od rijetkih koji konzistentno daje svoj obol u reprezentaciji golovima i zalaganjem na terenu, čak i u situacijama kada ne igra na poziciji lijevog krila na kojemu je najopasniji. Protiv Češke je krenuo na desnoj strani, što, bez obzira na nelogičnost takve odluke, nije ništa u usporedbi s onom da Rebić ponovno bude u vrhu napada. Rebić je izvrstan igrač kada se radi o ulasku u prazan prostor, posebno u trenutcima kada je okrenut prema protivničkom golu. Skok igra mu nikako nije jača strana, pa ne čudi činjenica da je izgubio  gotovo pa i sve zračne duele s češkim stoperima. Usto, Kramarić je ponovno bio potpuno indisponiran i nevidljiv, no barem je asistirao za gol Perišiću bez kojeg bismo ispali iz svake kombinacije za prolaz skupine. 

Što se tiče tradicije, ona nikako nije na našoj strani. Naime, Škotsku još nikad nismo pobijedili. Protiv Škotske smo odigrali pet utakmica u kojima smo upisali dva poraza i tri remija, a usto smo im postigli tek dva pogotka. Također, zanimljivo je da smo nakon utakmica sa Škotskom čak dvaput ostajali bez izbornika. Remi sa Škotima na Maksimiru 2000. bio je poguban za legendarnog Ćiru Blaževića, dok je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu nakon minimalnog poraza od Škotske s izborničke funkcije smijenjen Igor Štimac.  

Bez obzira na sve, i dalje ovisimo sami o sebi. Pobijedimo li Škotsku idemo u drugi krug što bi, s obzirom na prikazano u tijeku dosadašnjeg turnira kao i proteklih godina, bio veliki uspjeh. Dalić je već najavio određene promjene u sastavu, a s obzirom na to da još nije našao prvu jedanaestoricu na ovom turniru, teško je predviđati u kojem ćemo sastavu istrčati protiv Škotske. Ipak, za očekivati je da će se Dalić odlučiti za formaciju 4-2-3-1 pa bi postava mogla izgledati ovako: Livaković – Vrsaljko, Vida, Lovren, Gvardiol – Modrić, Brozović – Rebić, Vlašić, Perišić – Petković (Kramarić). Utakmica se igra u utorak od 21 sat u Glasgowu. 
FOTO: FACEBOOK/HNS