LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Više od 10 godina rivalstva

VIDEO: Mourinho i Wenger poput djece u vrtiću

Ako ste pomislili kako ćete nastavak njihova rivalstva čekati duže vrijeme, prevarili ste se, jer nas već 19. rujna očekuje dvoboj između Arsenala i Chelsea na Stamford Bridgeu u sklopu Premier lige.

Ako ste pomislili kako ćete nastavak njihova rivalstva čekati duže vrijeme, prevarili ste se, jer nas već 19. rujna očekuje dvoboj između Arsenala i Chelsea na Stamford Bridgeu u sklopu Premier lige.

Nova sezona, stara priča. Wenger vs. Mourinho po tko zna koji put. Nakon što je trener Topnika izjavio kako se nemoguće približiti lovu na naslov prvaka dok su Chelsea i društvo toliko trošili na pojačanja, nije dugo trebalo čekati odgovor Portugalca.

– To je rekao? Savjetovao bih mu da uzme kalkulator. To je najlakša metoda, ali ne ostavlja prostora za nagađanje. Iznenadit ćete se kada pogledate tko je koliko trošio u posljednje tri ili četiri godine – rekao je Jose Mourinho prije utakmice engleskog Superkupa i nastavio: – Ako imate Özila, Alexisa Sancheza, Chambersa, Debuchyja, onda morate biti svjesni da imate fantastičnu momčad, odlične igrače, sjajnog golmana... A kada je tako, onda morate biti u stanju osvojiti Premiership.

Tako je dvojac nastavio djetinjasto rivalstvo staro 10 godina. S ovakvom momčadi Arsenal bi do posljednjeg kola trebao biti u lovu na Premiership, ali se i Mourinho ponekad zna „izgubiti“ i pričati gluposti, što dokazuje grafikon koji prikazuje kako je u razdoblju od 2004. do 2014. godine kao trener Chelseaja, Intera i Reala potrošio najviše od svih svojih kolega (903 milijuna eura), dok je njegov rival Wenger potrošio „pišljivih“ 428 milijuna eura.

Potrošnja
 
FOTO: Twitter
 
 

Treneri Arsenala i Chelseaja nastavili su tamo gdje su stali, što nije ništa novo s obzirom na to da ovaj rat traje još od 2005. godine kada je mladi Jose došao u Englesku. Osim što je sam sebe nazvao „The Special One“ u debitantskoj sezoni, također je u svom stilu „okrznuo“ Francuza godinu dana kasnije:

– Wenger ima veliki problem s nama i mislim da takve ljude u Engleskoj zovete voajerima. Voli gledati druge ljude. Postoje oni koji kupe teleskop kako bi mogli viriti u vrt susjedima. On samo priča o Chelseaju. Ne znam je li to zato što želi moj posao ili zato što voli Chelsea.

Naravno, Wenger nije ostao rekavši kako je Mourinho: – ...izvan kontrole, nema dodirne veze sa stvarnošću i bez poštovanja.

Kada je Mourinho napustio Stamford Bridge, njihovo je rivalstvo stavljeno na čekanje na tek nekoliko mjeseci, no rat riječima ubrzo se nastavio nakon što su Xabi Alonso i Sergio Ramos taktički zaradili žute kartone kako bi se „očistili“ pred susret četvrtine finala Lige prvaka. Wenger nije bio baš impresioniran tim potezom:

– Kada vidite kako to izgleda na televiziji, najbolje je pomisliti kako se to više nikada ne smije ponoviti. Iskreno, izgleda strašno. Šteta je to vidjeti u velikom klubu.

Nije se dugo trebalo čekati na odgovor Portugalca.

– Umjesto da govori o Real Madridu, gospodin Wenger trebao bi govoriti o Arsenalu i objasniti kako je izgubio 2-0. Sagna, Clichy, Walcott, Fabregas, Song, Nasri, Van Persie, Arshavin nisu više djeca. To su sve vrhunski igrači.

Nakon nekoliko godine izbivanja, Jose se 2013. vratio u London i nije dugo trebalo da se dvojac ponovo posvađa. Ovaj put bila je riječ o Juanu Mati koji je napustio redove Chelseaja i pridružio se Manchester Unitedu, ali tek nakon što je momčad sa Stamford Bridgea odigrala dvije prvenstvene utakmice protiv Crvenih vragova. Wenger nikako nije bio zadovoljan s time.

– Chelsea je već igrao dva puta protiv Manchester Uniteda, mogli su ga prodati prošli tjedan. Ako za sve mora biti pravedno, to se nije trebalo dogoditi.

Portugalac je u svojem stilu odgovorio: – Wenger se stalno žali jer je to normalno za njega.

Nekoliko tjedana poslije uslijedio je sada već povijesni monolog Mourinha u kojemu je Wengera prozvao specijalistom za gubljenje nakon što je trener Arsenala izjavio kako se Portugalac boji neuspjeha.

– Ja se bojim neuspjeha? On je stručnjak za neuspjeh, nisam ja. Dakle, ako se pretpostavlja da je on u pravu, a ja se bojim neuspjeha, to je zato što sam neuspješan u veoma malo slučajeva. Dakle, možda je u pravu. Nisam naviknut na neuspjeh. No, stvarnost je da je on stručnjak u tome jer je osam godina bez trofeja neuspjeh.

I nakon gotovo jednog desetljeća uvreda, njihovo je rivalstvo napokon eskaliralo na terenu u studenom prošle godine, kada je Francuz ušetao u Mourinhov tehnički prostor na što mu je Portugalac prigovorio. Umjesto da se vrati na svoju stranu, nervozni Wenger odgurnuo je Mourinha.

– Izašao sam iz svog prostora jer nisam bio zadovoljan jednim startom i htio sam vidjeti što se dogodilo. On je stajao ispred mene bez ikakve najave. Ne žalim što sam ga odgurnuo. Zašto bih morao žaliti? – izjavio je nakon utakmice trener Arsenala.

– Nemam ništa protiv toga da protivnički trener uđe u moj prostor kako bi davao savjete svojim igračima, ali imam protiv toga da vrši pritisak na suca i traži da se mojem igraču dodijeli crveni karton. To nije u skladu s imidžom vrhunskog menadžera s fair-play ponašanjem kakav o sebi gradi gospodin Wenger. – kazao je Mourinho, koji je zasigurno uživao u cijeloj predstavi s obzirom na to da je njegova momčad tada svladala Arsenal 2:0.

 

Na kraju je prošli vikend, prvi put u 14 međusobnih susreta, Francuz napokon svladao Portugalca, i to u engleskom Superkupu, gdje je pobjedu od 1:0 Arsenalu donio Oxlade-Chamberlain u prvom poluvremenu. Naravno, ni nakon utakmice nije bilo mira jer je stari lisac Wenger iskusno dva puta izbjegao rukovanje s Mourinhom. Prvi put kada je utakmica završila, a drugi put kada su se igrači Arsenala spuštali s tribina nakon dodjele pehara i medalja. Naime, Portugalac je svakom igraču Topnika čestitao na pobjedi, ali kad je naišao Wenger, susret je izbjegnut elegantno. Mourinho je potom na putu prema svlačionici jednom dječaku bacio medalju za osvojeno drugo mjesto jer tvrdi kako je to „medalja za gubitnike“.

 

Portugalac se također osvrnuo na utakmicu i nije se mogao suzdržati od komentiranja Arsenalove igre.

– Bolja je momčad izgubila, obrambeno postavljena momčad je pobijedila. Ako želite gledati praktično, kao što ja obično činim, oni su zabili, nisu primili, i to je dobro obavljen posao. Čestitam, zaslužili su pobjedu. Kada neki drugi klubovi parkiraju autobus, onda ih se naziva dosadnima. Arsenal je svoju filozofiju ostavio u svlačionici. Bili su taktički organizirani, a i to je nogomet. – zaključio je trener Chelseaja.

Ako ste pomislili kako ćete nastavak njihova rivalstva čekati duže vrijeme, prevarili ste se, jer nas već 19. rujna očekuje dvoboj između Arsenala i Chelseaja na Stamford Bridgeu u sklopu Premier lige.

FOTO: GOAL.COM