LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podcijenio sportaše

UniSport Zagreb oštro odgovorio novinaru: „Nikome nećemo dopustiti da nas svodi na sljemenske ture”

Iz UniSporta Zagreb naveli su svoje uspjehe, brojna organizirana događanja i investicije koje su ostvarili.

Iz UniSporta Zagreb naveli su svoje uspjehe, brojna organizirana događanja i investicije koje su ostvarili.

UniSport Zagreb napisao je na svojoj Facebook stranici reakciju na članak Deana Bauera, novinara Sportskih novosti.

Naime, Bauer je u svom tekstu Kad ne znaš što ćeš, opali sportaše po džepu! sveučilišnom sportu pristupio podcjenjivački. Između ostalog, naveo je kako su priče o školskom, sveučilišnom i rekreativnom sportu demagoške floskule te kako je sveučilišni sport u Zagrebu 3–4 uspona na Sljeme godišnje.

To se UniSportu Zagreb nije svidjelo pa su napisali oštar odgovor u kojem su Baueru objasnili koliko je sveučilišni sport u Zagrebu organiziran i razvijen. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Gospodine Baueru,
u 23 organizirana sporta godišnje aktivno se natječe 8452 sportaša (4905 sportaša i 3547 sportašice) i 463 ekipe (317 muških i 146 ženska) u sljedećim sportovima: futsalu, košarci, odbojci, rukometu, e-sportu, plivanju, squashu, badmintonu, stolnom tenisu, atletici, streljaštvu, odbojci na pijesku, košarci 3x3, rolanju, karateu, judu, bridgeu, vaterpolu, veslanju, nogometu, tenisu, šahu i skijanju. Na našim su natjecanjima tribine pune, za razliku od mnogih drugih natjecanja. Brojka koju navodimo odnosi se na 2019. godinu, posljednju natjecateljsku prije pandemije. Usprkos pandemiji, većina se natjecanja održala uz strogo provođenje epidemioloških mjera. U 2022. godini pokreće se program besplatne rekreacije za više od 2000 studenata uz planirano uvođenje novih sportova.

UNISPORT HRVATSKA I MEĐUNARODNA NATJECANJA

Gospodine Baueru,
najbolji od najboljih gore navedenih studenata mukotrpno treniraju i nastupaju za reprezentacije Sveučilišta koje se potom natječu na državnom prvenstvu i europskim natjecanjima te Europskim sveučilišnim igrama. Dugogodišnji smo državni prvaci u gotovo svim sportovima.
Već smo vašem listu to poslali, ali to niste objavili, stoga ćemo mi objaviti.
Sveučilište u Zagrebu aktualni je europski prvak! U posljednjih 5 godina, u konkurenciji od 600 europskih sveučilišta, Europska sveučilišna studentska asocijacija dvaput je proglasila Sveučilište u Zagrebu za najbolje i najaktivnije sportsko sveučilište u Europi (2016. i 2019. godine). I to ne samo za najbolji uspon po Bikčevićevoj stazi već za rezultate i plasmane na raznim europskim prvenstvima u različitim sportovima. Jedan od primjera je reprezentacija u košarci 3X3 koja je zahvaljujući impresivnom europskom nastupu zaslužila pozivnicu na svjetsko prvenstvo u Xiamenu, Kini i ostvarila sjajno 5. mjesto među košarkaškim velesilama poput SAD, Argentine i Brazila.
Prepoznate su naše aktivnosti i u Sportskom savezu Grada Zagreba, stoga smo u posljednje 3 godine među najboljim sportašima Grada Zagreba:
2019. – dobitnici godišnje nagrade za vrhunske rezultate i sportsku djelatnost
2021. – dobitnici godišnje nagrade za vrhunski rezultat.

ORGANIZACIJA NATJECANJA

Gospodine Baueru,
za biti najbolji u Europi potrebno je sudjelovati na europskim prvenstvima i europskim sveučilišnim igrama. Europska prvenstva i Europske sveučilišne igre organiziraju se diljem Europe, a sinonim za uspješnu organizaciju takvih natjecanja je UniSport ekipa iz Hrvatskog akademskog sportskog saveza (UniSport HR) i Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza.
U posljednjih 15 godina u suradnji s HASS-om organizirali smo:
– EUC Zagreb '08–4. Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju,
– EUC Zagreb '10–7. Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu,
– EUG Zagreb – Rijeka '16. Europske sveučilišne igre 2016. Zagreb–Rijeka,
– EUC Zagreb '19–1. Europsko sveučilišno prvenstvo u rukometu na pijesku,
– EUC Zagreb '19–1. Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima,
a sjetit ćete se sigurno i 14. ljetne Univerzijade iz 1987. godine.

Zbog odlične organizacije, Zagreb je ponovno domaćin Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima Combat 2023. koji će u naš grad u srpnju dovesti preko 2000 mladih Europljana.

Posljedica EUG Zagreb–Rijeka obnova je studentskih domova za 4500 naših studenata vrijedna 300 milijuna kuna, a posljedice Univerzijade su nevjerojatne. Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati. Izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru, a obnovljeni su i studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Studentski je sport, po mnogima, izgradio Zagreb kakvim ga danas znamo.

Unatoč tome što u vašem članku prepoznajemo bojazan za budućnost sporta u Zagrebu i smatramo da treba povećati ulaganja u sport u svim regijama Lijepe Naše, poručujemo vam: Zagreb je studentski grad u kojem studira više od 80 tisuća studenata. Ne podcjenjujte naše studente i studentski sport! Studentski sport malo toga traži, izgrađuje jake kolektive i pojedince, stvara izuzetne rezultate uz minimalnu pomoć institucija i ono najbitnije: svima uključenima daje iskrene emocije. Svojim infrastrukturnim investicijama puno je zadužio Grad Zagreb, a uz dužno poštovanje Vama, nikome nećemo dopustiti da ga svodi na sljemenske ture.

UniSport Zagreb

FOTO: UNISPORT