LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje će se održati od 6. lipnja do 5. srpnja

U Kanadi se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene, prvo na umjetnoj travi

Ukupno će se odigrati 52 utakmice diljem cijele Kanade (Edmonton, Moncton, Montreal, Ottawa, Vancouver i Winnipeg) te će tako biti najveće i najduže Svjetsko prvenstvo za žene ikad odigrano.

Ukupno će se odigrati 52 utakmice diljem cijele Kanade (Edmonton, Moncton, Montreal, Ottawa, Vancouver i Winnipeg) te će tako biti najveće i najduže Svjetsko prvenstvo za žene ikad odigrano.

Gotovo godinu dana nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu za muškarce, FIFA nam ovog ljeta donosi sedmo po redu Svjetsko nogometno prvenstvo za žene.

Održat će se u Kanadi, a trajat će od 6. lipnja do 5. srpnja kada slijedi veliko finale koje će se igrati u Vancouveru. Po prvi puta od njegova postojanja, na prvenstvu će snage odmjeriti 24 najbolje ekipe u svijetu umjesto dosadašnjih 16, koje će na početku natjecanja biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije.

Ovo natjecanje, kao i svako drugo, ima tzv. „skupinu smrti“. U ovom slučaju to je skupina D u kojoj se nalaze SAD (druge na FIFA-inoj ljestvici), Švedska (peta), Australija (deseta) i Nigerija (33. na ljestvici).

Ukupno će se odigrati 52 utakmice diljem cijele Kanade (Edmonton, Moncton, Montreal, Ottawa, Vancouver i Winnipeg) te će tako biti najveće i najduže Svjetsko prvenstvo za žene ikad odigrano. Prva utakmica nas očekuje samo nekoliko minuta nakon finala Lige prvaka, u subotu 6. lipnja. Snage će odmjeriti domaćin Kanada i Kina u ponoć po našem vremenu.

SP žene (2)
 
FOTO: Twitter
 
 

Ovo će također biti prvo Svjetsko prvenstvo, bilo za muškarce ili žene, u kojem će se sve utakmice igrati na umjetnoj travi. Ova je odluka dovela do nekoliko kontroverzi, uključujući mnoge žalbe koje su nogometašice uputili svjetskoj nogometnoj organizaciji. Svoj će debi imati i tehnologija na gol-liniji.

Unatoč tome što je Japan osvojio prvenstvo prije četiri godine, ovoga će puta favoriti još jednom biti Njemačka i SAD koje su po dva puta već osvajale natjecanje. Također Francuskinje smatraju kako imaju velike šanse za zlato, dok se Švedska, Brazil, Kanada i Norveška smatraju „favoritima iz sjene“.

Što se tiče hrvatskih nogometašica, one se nisu uspjele kvalificirati za odlazak u Kanadu budući da su u kvalifikacijskoj skupini bile četvrte, iza dominantne Njemačke, te Rusije i Republike Irske. Ukupno su uknjižile osam bodova zahvaljujući pobjedama protiv Slovenije te remijem protiv Slovačke i Irske.

Naravno, kao i svako prvenstvo i ovo ima svoju službenu maskotu. Riječ je o Shuéme, koja je ženska bijela sova. 

SP žene (3)
 
FOTO: Twitter
FOTO: TWITTER