LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čekaju vas prava iznenađenja

Top 10 nogometnih transfera koji se nikada nisu dogodili

No u određenim su trenucima također postojali transferi koji su se skoro dogodili, a mogli su šokirati svijet nogometa. Stoga vam donosimo top 10 transfera koji se zapravo nikada nisu dogodili.

No u određenim su trenucima također postojali transferi koji su se skoro dogodili, a mogli su šokirati svijet nogometa. Stoga vam donosimo top 10 transfera koji se zapravo nikada nisu dogodili.

Još je jako malo ostalo do otvorenja ljetnog prijelaznog roka koji započinje 1. srpnja u većini država. No, to ne znači da se poslovi ne mogu obavljati do tada, što govore prelasci npr. Jamesa Milnera iz Manchester Cityja i Dannyja Ingsa iz Burnleyja u Liverpool, ili prelazak Aleixa Vidala iz Seville u Barcelonu. Bilo kako bilo, to su transferi koji nikoga ne iznenađuju. No u određenim su trenucima također postojali transferi koji su se skoro dogodili, a mogli su šokirati svijet nogometa.

Stoga donosimo top 10 transfera koji se zapravo nikada nisu dogodili.

Robert Lewandowski (Blackburn Rovers)

Da, dobro ste pročitali. Današnji član Bayern Munchena mogao je 2010. zamijeniti svoj tadašnji klub, Lech Poznan, Blackburnom koji je igrao u engleskoj Premier ligi. Poslana je ponuda u iznosu od 4 milijuna eura. Posao je ipak propao, ali ne zbog iznosa transfera ili visine plaće, nego zbog vulkana koji se aktivirao na Islandu te izazvao kaos u europskom zračnom prostoru.

Odgodu leta iskoristio je Jurgen Klopp koji je Poljaka doveo u Dortmund, a sve ostalo je povijest.

Lewandowski
 
FOTO: The Sun
 

Rivaldo (Bolton Wanderers)

Bolton je 2004. godine bio standardan u prvih 10 momčadi Premier lige, te su čak jedne godine uspjeli izboriti i ulazak u Kup UEFA-e. Očito je da su se ti solidni rezultati čuli sve do Brazila gdje je igrao Rivaldo. Bolton je bio zainteresiran za njegove usluge o čemu je pisao i britanski Guardian. Rivaldo je tada izjavio:

– Postoji šansa da zaigram za Bolton, sve dok klub ponudi odgovarajuću svotu novca koju tražim. Klub je dobar, stadion je jako lijep, a ja bih htio klub uvesti u Europu. –

Čini se da Bolton nije ponudio svotu koju je Brazilac tražio, te je svoj kruh otišao zarađivati u Grčku, gdje potpisao za Olympiacos.

Michael Essien (Burnley)

Nekada jedan od najboljih veznjaka svijeta bio je blizu dolaska u Burnley, ali neobična ga je klupska politika 1999. godine spriječila u tome. Prije nekoliko godina prijašnji je vlasnik Burnleya Brendan Flood otkrio kako je Essien bio kod njih na probi. Unatoč tome što je zadovoljio čelnike kluba, afrički nogometaš nije ostao u Engleskoj zbog toga što klub nije dozvoljavao da tako mladi igrači, kao što je Essien bio u ono vrijeme, imaju plaće više od 60 funti tjedno (600-tinjak kuna).

– Saznao sam da je Michael Essien bio na probi kod nas na nekoliko dana, jedan od najboljih igrača Svjetskog prvenstva, a mi nismo uspjeli osigurati njegov potpis. Imali smo klupsku politiku u kojoj je stajalo kako mlade igrače ne smijemo plaćati više od 60 funti tjedno. –

Bilo kako bilo, Essien je na kraju završio u Engleskoj, ali u dresu Chelsea, kamo je 2005. godine došao iz Lyona za 25 milijuna funti.

Steven Gerrard (Chelsea)

Kakvu je sjajnu karijeru u dresu Liverpoola imao Steven Gerrard! Nažalost po njega, nije osvojio niti jednu Premier ligu, ali sve se to moglo promijeniti na ljeto 2004. godine kada je cijela Engleska očekivala njegov transfer u Chelsea Jose Mourinha. Klubovi su dogovorili odštetu u visini 30 milijuna, a tjedna bi mu plaća iznosila 60 000 funti.

Ipak, do transfera nije došlo jer su Gerrardovoj obitelji ljutiti navijači "Redsa" počeli prijetiti čak i smrću. Zapravo je konačnu odluku donio Gerrard, te je sljedeće godine Liverpool u onom dramatičnom finalu u Istanbulu svladao Milan. Unatoč tom ogromnom uspjehu, činilo se kako Gerrard ovoga puta neće moći odoljeti zovu Chelsea. Gotovo je došlo do dogovora, ali Englez je shvatio koliko mu zapravo klub znači i odlučio je ostati u Liverpoolu do 2015. godine.

Gerrard
 
FOTO: Shoot.co.uk
 

Cristiano Ronaldo (Arsenal)

Godine 2003. najbolji današnji portugalski igrač umalo je završio u redovima "Topnika". Arsene Wenger 2008. je priznao kako je transfer propao zato što se nisu mogli dogovoriti o visini odštete sa Sportingom u kojemu je Ronaldo igrao.

– Ronaldo je bio na našem igralištu gdje treniramo. Pokazao sam mu klub i dao sam mu dres koji je imao njegovo ime. –

Ali osim nedogovorene odštete, razlog zbog kojeg Ronaldo nije završio u Arsenalu je i to što je Carlos Quieroz, tadašnji portugalski pomoćnik Sir Alexu u Manchester Unitedu, došao po Ronalda jer su se znali od prije iz Sportinga. Stvari su se mogle drugačije odigrati za Ronalda koji je imao uspješno razdoblje u Unitedu, gdje je osvojio tri premierligaške medalje i jednu Ligu prvaka.

Zlatan Ibrahimović (Arsenal)

Nevjerojatno! Pa kakvu je samo momčad mogao imati Arsene Wenger? Cristiano Ronaldo izmakao mu je 2003. godine, a čak pet godina prije bio je to slučaj i sa Zlatanom Ibrahimovićem. Tada mladi 16-godišnji Zlatan došao je u Arsenal, te mu je Wenger, slično kao i Ronaldu, pokazao cijeli klub pa mu je također dao dres s brojem 9 i njegovim prezimenom. Ali čini se kako Ibrahimoviću to nije bilo dosta. Kada mu je Wenger rekao da mora odraditi probu, kako bi vidio o kakvom se igraču zapravo radi, Ibra mu je u svojem stilu rekao:

– Zlatan ne ide na probe. –

Zamislite to reći Wengeru? I to sa 16 godina? Treba imati dosta hrabrosti.

Paul Gascoigne (Manchester United)

Sir Alex nije žalio za mnogima u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri, ali 1988. godina je kada je to ipak bio slučaj - kada nije uspio u svoje redove dovesti Gascoignea koji je tada bio jedan od najboljih mladih igrača u Engleskoj. Igrao je za Newcastle United i smatrao kako je vrijeme da napravi sljedeći korak u svojoj obećavajućoj karijeri. Činilo se da je sve bilo dogovoreno s Manchester Unitedom, dok Tottenham nije odlučio ući u utrku za engleskim veznjakom. Unatoč velikoj moći koju je Man. United imao, Spursi su „kupili" veznjakov potpis tako što su kupili kuću njegovim roditeljima.

Ferguson je prije nekoliko godina rekao: – Pričali smo s njime (s Gascoigneom) noć prije nego što sam otišao na odmor. Rekao mi je da uživam jer će sigurno potpisati za Manchester United. Tako sam ja otišao na odmor, ali me je Martin Edwards (tadašnji predsjednik) nazvao i rekao da ima loše vijesti za mene, da je Paul potpisao za Tottenham. Kupili su kuću njegovoj mami i tati na sjevero-istoku i to je bilo to. Mislim da je to bila velika pogreška, čak i Paul to priznaje."

Alfredo Di Stefano (Barcelona)

Jedan od najvećih u povijesti Real Madrida mogao je lagano postati Barcelonin igrač početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Kada je Di Stefano prvi puta došao u Španjolsku 1953. godine, nije otišao u glavni grad, nego u Kataloniju, gdje je Barcelona bila vrlo blizu njegova potpisa. Zapravo, klub još uvijek ima njegovu fotografiju na svojim web-stranicamagdje nosi njihov dres, a pored njega se nalazi tadašnji junak - mađarski napadač Ladisalo Kubala. Uglavnom, dovođenje Di Stefana naišlo je na komplikacije. Napustio je River Plate 1949., ali argentinski je klub smatrao kako je on još uvijek njihov igrač, unatoč tome što je tada otišao u kolumbijski Millonarios. Barcelona je postigla dogovor sa River Plateom oko dovođenja Argentinca, ali to isto nisu uspjeli napraviti sa Millonariosem, koji je svoja prava nad igračem prodao Real Madridu. Španjolski nogometni savez pokušao je riješiti ovu raspravu nevjerojatnim predloškom – da Di Stefano jednu sezonu igra za Barcelonu, a jednu za Real Madrid i tako četiri godine Naravno, to se nije dogodilo, a smatra se kako je Barcelona morala, pod pritiskom ondašnjeg diktatora Francisca Franca, prodati sva prava koja polaže na igrača – Real Madridu. Naravno da se Realovci ne slažu s time da se to tako dogodilo, ali bilo kako bilo, Di Stefano je sada dio povijesti „Los Blancosa“ s kojima je osvojio peti po redu europski kup.

Di Stefano
 
FOTO: FC Barcelona
 

Zinedine Zidane (Blackburn)

Odlična je sezona 1994/95 bila za Blackburn kada su osvojili Premier ligu, što je značilo traženje pojačanja kako bi to dostignuće uspjeli ponoviti i sljedeće sezone. Jednog Francuza po imenu Zinedine Zidane primijetili su tadašnji trener Roversa, Ray Harford, i njegov pomoćnik, Derek Fazackerley. Ali predsjednik kluba, Jack Walker, odlučio je zaustaviti ovaj transfer riječima:

– Zašto biste htjeli dovesti Zidanea, kada imamo Tima Sherwooda? –

Stvari su se odlično odigrale za Francuza jer je ubrzo potpisao za Juventus, a zatim otišao u Real Madrid, gdje je postao legenda.

Diego Maradona (Sheffield United)

Bojim se kako ne postoji veći neostvareni transfer od ovog. Bila je godina 1978., a menadžer Sheffield Uniteda, Harry Haslam, otišao je na jedan skautski put u Argentinu. United se tada nalazio u Drugoj engleskoj ligi, te su tražili svježu krv, a kada je Haslam vidio tada 17-godišnjeg Maradonu, odmah je radio na tome da pripremi 200 000 funti vrijednu ponudu kako bi ga doveo u Englesku. S njegovim razmišljanjem nisu se slagali članovi uprave Sheffielda koji nisu bili spremni dati toliku svotu za mladog Argentinca. Umjesto Maradone, Sheffield je odlučio kupiti njegovog sunarodnjaka, Alexa Sabellu, koji je zapravo kao trener odveo Argentinu do finala Svjetskog prvenstva prošle godine Bilo kako bilo, Sabellin dolazak nije mogao spriječiti ispadanje Uniteda u Treću englesku ligu u sezoni 1978/79, te je kasnije prodan Leeds Unitedu za 400 000 funti. 

Maradona (2)
 
FOTO: Daily Mirror
 
FOTO: AIT ONLINE