LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostani u formi i dobro se zabavi

Studentska rekreacija: Top pet atraktivnih i nesvakidašnjih sportova

Rekreacijsko bavljenje sportom uvelike utječe na psihofizičko zdravlje čovjeka. Ako nemate ideju i ne znate koji bi sport bio idealan za vas, u nastavku donosimo nekoliko kreativnih ideja.

Rekreacijsko bavljenje sportom uvelike utječe na psihofizičko zdravlje čovjeka. Ako nemate ideju i ne znate koji bi sport bio idealan za vas, u nastavku donosimo nekoliko kreativnih ideja.

Htjeli biste svoje tijelo dovesti u formu, ali vam je klasični odlazak u teretanu previše dosadan i jednodimenzionalan? Imamo rješenje!

Sport u svrhu rekreacije ne donosi benefite samo u fizičkom smislu. Čovjek je između ostalog i društveno biće te aktivno bavljenje sportom može uvelike doprinijeti psihičkom zdravlju i općem samopouzdanju. Možda će vas upravo naša lista Top pet atraktivnih i nesvakidašnjih sportova potaknuti na pozitivne promjene. 


Skvoš (engl. squash)

Sport nastao na području Engleske u 19. stoljeću, a u posljednjih 20 godina popularnost skvoša strelovito raste. Prema časopisu Forbes, skvoš spada u jedan od najzdravijih sportova na svijetu, a njegovo prakticiranje troši velik broj kalorija. Skvoš se najčešće igra u dvoje, a kao osnovni alat koristi se reket s dugačkom drškom. Prostor za igru je zatvorenog tipa te je omeđen s četiri plohe (zida). Pojednostavljeno rečeno, tijekom skvoš meča, dvojica igrača pomoću reketa nabijaju lopticu u zid, a poen se osvaja ako protivničkom igraču loptica padne na pod više od jednom. Također, vrlo bitno je pri udarcima poštovati zadane linije. Dakle, loptica mora odsjesti na zid, ali na točno određeno mjesto. Detaljna pravila skvoša objavljena su na stranicama Hrvatskog squash saveza.


Krav maga

Izraelska borilačka vještina koja je nastala u burnim i ratnim razdobljima 20. stoljeća. Krav Maga je spoj raznih borilačkih sportova, a kao cjelinu tvori niz tehnika koje služe za samoobranu od fizičkog napada ili napada vatrenim/hladnim oružjem. Kako navode na stranicama Krav Maga - Hrvatska, ova borilačka vještina obrađuje niz tema, a neke od njih su:
  • Prevencija, izbjegavanje i sprječavanje konflikta
  • Postupanje u pregovorima i rješavanje verbalnog konflikta
  • Neutraliziranje fizičkog konflikta, napada i kontra napada prema različitim distancama, dometima, pravcima i položajima
  • Obrane od prijetnji i napada svih vrsta hladnog i vatrenog oružja
  • Obrane od nenaoružanih napada poput različitih udaraca rukama i nogama, te opasnih zahvata i držanja
  • Uporabu uobičajenih predmeta i objekata u svrhu samoobrane
  • Obrane od jednog ili više napadača
  • Zaštita druge osobe, konkretno svojih bližnjih ili drugih u opasnosti.


Streljaštvo

Ako vam jednostavno ne leže fizički zahtjevni sportovi, streljaštvo je idealna disciplina za vas. Streljaštvo se kao natjecanje pojavljuje na Olimpijskim Igrama, ali ovim sportom se bave i brojni rekreativci. Discipline su razne, od pucanja malokalibarskim oružjem pa sve do zračnik pušaka i pištolja. Cilj je u svakoj disciplini isti - pogoditi što bliže centru mete i tako sakupiti što više bodova. Naravno, ovom vrstom rekreacije isključivo se možete baviti u specijaliziranim prostorima gdje ne ugrožavate sebe i okolinu.


Veslanje

Odmah na početku valja naglasiti - veslanje spada u jedan od najnapornijih i kondicijski najzahtjevnijih sportova na svijetu. Tijekom veslanja, u tijelu čovjeka aktivno radi gotovo 90 % mišića na tijelu. Stoga, ako želite izgraditi mišićnu masu i povećati izdržljivost, veslanje je idealna aktivnost. Osim toga, dobar dio treninga se odvija na vodi, što uvelike podiže interesantnost ovog sporta.


Planinarenje

Za kraju donosimo ponešto  za individualce i one kojima učlanjivanje u pojedine sportske klubove nije zanimljivo. Planinarenje je jedna od najboljih rekreacija te itekako može utjecati na psihofizičko zdravlje čovjeka. Ako vam slijedi težak ispit ili zahtjevan tjedan, odvojite si vikend ranije za planinarenje. Boravak u prirodi će vaš um napuniti pozitivnom energijom, a zelenilo i šuma pomažu u suzbijanu svakodnevnog stresa. Svoje planinarske aktivnosti možete započeti jednostavnim usponom kao što je primjerice Bikčevićeva staza na zagrebačkoj Medvednici. Jednom kada se zaljubite u ovu aktivnost, na raspolaganju imate 6 tisuća kilometara planinarskih staza diljem Lijepe Naše!
 
FOTO: HTTPS://UNSPLASH.COM/