LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Bruna Bilić i Iva Oberan

Studentice Medija i kulture društva studentske su prvakinje Hrvatske u judu

Bruna Bilić i Iva Oberan dubrovačke su studentice Medija i kulture društva, koje su izvrsne judašice. Njihov studij i sport kojim se bave spojio se na Studentskom prvenstvu Hrvatske u judu, na kojem su osvojile prva mjesta, svaka u svojoj kategoriji.

Bruna Bilić i Iva Oberan dubrovačke su studentice Medija i kulture društva, koje su izvrsne judašice. Njihov studij i sport kojim se bave spojio se na Studentskom prvenstvu Hrvatske u judu, na kojem su osvojile prva mjesta, svaka u svojoj kategoriji.

Na Studentskom prvenstvu Hrvatske u judu, koje se održalo u Zagrebu 12. svibnja 2019. godine, studentice Sveučilišta u Dubrovniku sa studija Medija i kulture društva Bruna Bilić i Iva Oberan osvojile su zlatne medalje – svaka u svojoj kategoriji. Iva je slavila u kategoriji do 63, a Bruna do 52 kilograma.

Bila je to prilika da porazgovaramo s curama i pitamo ih kako im je na fakultetu, s obzirom na to da su brucošice, kako usklađuju treninge i studentske obveze...

Bruna: Imam 19 godina i iz Dubrovnika sam. Prva sam godina, studiram Medije i kulturu društva na Sveučilištu u Dubrovniku. Počela sam se baviti judom sa 7 godina. Kroz osnovnu i srednju školu naučila sam organizirati vrijeme, tako da sam se već, može se reći, navikla na ograničeno vrijeme za učenje, izlaske i treninge.

Iva: Zovem se Iva Oberan, rođena sam 1999. u Dubrovniku. Bavim se judom od 2005, a od 2015. članica sam hrvatske judo reprezentacije. Studentica sam 1. godine preddiplomskog studija Medija i kulture društva. U 15 godina bavljenja judom naučila sam usklađivati školske obveze s treninzima, natjecanjima i pripremama jer uz dobru organizaciju stvarno ništa nije teško. 

Možete se pohvaliti sa sudjelovanjem u većem broju natjecanja. Recite nam gdje ste sve dosada bile! 

Bruna: Bila sam prva na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete 2016. godine, a prošle sam godine ostvarila 7. mjesta na Europskim kupovima za seniore i juniore u Sarajevu, Beogradu i Berlinu. Bila sam ove godine također 3. na Seniorskom prvenstvu Hrvatske i 2. na Juniorskom prvenstvu Hrvatske.

Iva: U zadnjih 15 godina sudjelovala sam na stotinama turnira i osvojila preko 150 medalja. Višestruka sam prvakinja Hrvatske u svim uzrasnim kategorijama i osvajačica brojnih medalja na kadetskim, juniorskim i seniorskim Europskim kupovima i raznim međunarodnim natjecanjima. Od 2015. svake sam godine sudjelovala na Europskim i Svjetskim prvenstvima te bih kao najveće uspjehe istaknula ekipne europske i svjetske medalje kao članica hrvatske reprezentacije. Prošle godine sudjelovala sam na Svjetskom prvenstvu na Bahamima, a u 12. mjesecu 3 tjedna sam provela na pripremama u Japanu te bih ova 2 mjesta istaknula kao stvarno najljepša koja sam posjetila. Osvojila sam 3 medalje na Kadetskim europskim kupovima, 8 medalja na Juniorskim europskim kupovima i 3 na Seniorskim. Ove godine do sada sam postala seniorska prvakinja Hrvatske te sam osvojila 3 medalje na Europskim kupovima uključujući zlato na Seniorskom europskom kupu u Dubrovniku, što mogu istaknuti kao najveći uspjeh u karijeri.

FOTO: Iva Oberan, privatni album

Brucošice ste i ove ste godine prvi put imale priliku sudjelovati na Studentskom prvenstvu Hrvatske u judu, gdje je svaka odnijela pobjedu u svojoj kategoriji. Kakvi su vaši dojmovi? 

Bruna: Tako je, prvi put se natječem na Studentskom prvenstvu Hrvatske i dojmovi su odlični. Drago mi je, prije svega, da smo moja kolegica Iva i ja uspjele predstaviti Sveučilište u Dubrovniku u najboljem mogućem svjetlu. 

Natjecanje se odvijalo na 2 borilišta, u dvorani jedne zagrebačke osnovne škole. Žene su se natjecale po tzv. sustavu svatko sa svakim (zbog manjeg broja natjecateljica), dok su muškarci imali klasični ždrijeb koji se sastoji od 4 jakosne skupine. Pobjednici tih skupina idu u polufinala, a na kraju dvojica ulaze u finale, odnosno popravne borbe.

Iva: Da, prošlog vikenda postala sam studentska prvakinja Hrvatske te mi je to bio prvi put da sudjelujem na tom natjecanju. Posebno sam sretna zbog tog uspjeha jer sam se time kvalificirala za Univerzijadu, koja se ovog ljeta održava u Napulju.

FOTO: Bruna Bilić, privatna arhiva

Obje ste odabrale Medije i kulturu na Sveučilištu u Dubrovniku. Zašto je upravo taj studij postao vaš odabir?

Bruna: Oduvijek su me privlačili odnosi s javnošću. S obzirom da je Sveučilište u mojem gradu nudilo studij upravo toga, oni su bili sasvim logičan izbor. No judo je također odigrao veliku ulogu u mojoj odluci ostanka u Gradu.

Iva: Ja bih voljela biti sportska novinarka, pa mi je ovaj studij ono što bi me do toga trebalo i dovesti. Također, raspored nije toliko zgusnut, pa mi ostaje dovoljno vremena za treninge kojima sam dosta posvećena. 

FOTO: Bruna Bilić, privatni album

Kako usklađujete obveze, koliko vam profesori izlaze u susret kada se radi o treninzima, natjecanjima i putovanjima? 

Bruna: Kroz dugogodišnje školovanje se lako nauči usklađivanje vremena, ali također se mora biti spreman na određena odricanja. Iskreno, kroz srednju školu mi je bilo teže uskladiti vrijeme, ali sada mi profesori izlaze u susret koliko je god to moguće i lakše mi je organizirati vrijeme jer mi predavanja ne oduzimaju polovicu dana kao što bi, na primjer, u srednjoj školi.

Iva: Da, slažem se. I meni puno znači što mi profesori izlaze u susret te se mogu dogovarati za ispite i kolokvije ukoliko zbog nekog turnira ili priprema ne mogu sudjelovati na istom.  

Izvrsnim sportašicama, budućim novinarkama i PR stručnjakinjama – Bruni i Ivi, čestitamo na izuzetnom uspjehu i sigurni smo da ćemo i narednih godina čuti za njih i pratiti njihove studentske sportske uspjehe. 

FOTO: BRUNA BILIĆ, IVA OBERAN; PRIVATNI ALBUMI