LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gospodari valova

Sportovi na vodi postaju sve popularniji izbor među studentima Kineziološkog fakulteta

Studenti Kineziološkog fakulteta sve više pokazuju interes za sportove na vodi, a iskustva studenata koji su već zagospodarili vodom pozitivna su.

Studenti Kineziološkog fakulteta sve više pokazuju interes za sportove na vodi, a iskustva studenata koji su već zagospodarili vodom pozitivna su.

Ljepote Jadranskog mora, ali i hrvatskih rijeka i jezera poznati su diljem svijeta. Kako na tim vodenim površinama ploviti na siguran i stručan način studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba uče na redovnom predmetu Sportovi na vodi. Otok Korčula posljednjih godina postaje svojevrsni rasadnik budućih svjetskih učitelja u području jedrenja. Jedrenje je ove godine izazvalo veliki interes studenata koji će u godinama koje dolaze biti gospodari valova u Hrvatskoj i šire.

– Jedrenje na dasci i jedrenje u malim klasama upisao je maksimalni broj studenata pete godine, dok za usmjerenje jedrenje (budući studenti četvrte godine) u idućoj akademskoj godini već imamo 60 kandidata, skoro peterostruko više nego ove. To dovoljno govori o velikom interesu naših studenata, što je rezultat potražnje na tržištu. Naime, razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj znači sve veću potražnju za školovanim kadrovima u jedrenju. Hrvatska čarter flota drži gotovo 40% svjetske flote plovila za najam, što je podatak koji zvuči nestvarno. Gotovo svi studenti sa završenim usmjerenjem Jedrenje pronalaze posao u struci! – ističe doc. dr. sc. Nikola Prlenda, profesor sportova na vodi na KIF-u. 

Tijekom godina edukaciju iz Sportova na vodi na Korčuli je prošlo više od 3000 redovitih i preko 150 studenata usmjerenja Jedrenje. Zanimljivo je napomenuti da ovo usmjerenje upisuje sve više djevojaka te da, pomalo neočekivano, većina studenata dolazi iz unutrašnjosti Hrvatske. Nije neobično za kormilom vidjeti i studente iz Slavonije ili Zagorja. Uz jedrenje i jedrenje na dasci, u predmet sportovi na vodi uključeni su veslanje i kajakaštvo, a cilj je tijekom vremena približiti ove sportove djeci u cijeloj Hrvatskoj te iskoristiti sve gospodarske potencijale nautičkog turizma.

– Najdraži dio edukacije na Korčuli bio mi je što smo se družili i zbližili kao generacija. Sve se radi u paru tako da nismo imali osjećaj da smo na nastavi. Naravno, puno smo i naučili te usavršili znanja i vještine koje ćemo moći koristiti u budućoj karijeri. – objašnjava studentica kineziologije Lukrecija Dragić

Lukrecijin kolega Patrik Kramarić izdvaja najdražu uspomenu s edukacije, a to je trenutak kada su njegova posada i on u jedrilici došli u okomit položaj, a on je doslovno bio pod vodom. Testirali su može li se jedrilica može prevrnuti, ali su ubrzo shvatili da je to gotovo nemoguće. Svi su zajedno provodili dane i pomagali jedni drugima oko savladavanja pojedinih elemenata zbog čega mu je ovo jedan od dražih predmeta na fakultetu.

Plovidba valovima može biti i opasna te je jasna potreba za stručnim i profesionalno utreniranim kadrom. Osim sigurnosti sve je veći broj turista koji se ne želi samo prebacivati plovilom od točke A do točke B već se žele i educirati u području jedrenja gdje potpuno dolazi do izražaja znanje kineziologa sa završenim usmjerenjem Jedrenje. Ne čudi što sve veći broj stranih studenata odabire upravo ovaj predmet tijekom Erasmusa. Ove godine na praktičnoj nastavi na Korčuli prisustvovali su i studenti iz Kine, a raste i broj profesora s međunarodnih sveučilišta koji se žele sa svojim studentima priključiti u budućnosti.

FOTO: KIF