LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trening sigurne vožnje

''Škola bicikliranja 18+'' smanjuje crne statistike

– Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. – kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

– Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. – kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

Potaknuta crnom statistikom stradavanja biciklista u Hrvatskoj i Europskoj uniji, udruga Sigurnost u prometu u Zagrebu organizira posljednju ovogodišnju besplatnu edukaciju i trening sigurne vožnje za sve zainteresirane bicikliste pod nazivom Škola bicikliranja 18+. Održat će se ove subote, 7. listopada u prostorijama Boćarskog doma (Prisavlje 2, trofejna dvorana) i na poligonu AŠ Megastart. Početak je zakazan za 10 sati.

Prijave za sudjelovanje šalju se na adresu e-pošte info.kontakt.sup@gmail.com ili slanjem SMS poruke tajniku udruge Georgu Davoru Lisicinu na broj 099/ 805 4040. Prije dva tjedna bila je najavljena edukacija, ali su vremenske neprilike učinile svoje, tako da su brojni prijavljeni polaznici otkazali dolazak, a sada je nova prilika za sve njih da nauče nešto novo ili utvrde postojeće znanje.

Biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu. Stoga je spomenuta udruga u suradnji s partnerima (Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski crveni križ – Crveni križ Grada Zagreba, Auto škola Megastart, Nextbike – sustav javnih bicikala) pokrenula ovaj projekt koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu. Važno je istaknuti da projekt ima i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH.

U razdoblju od 2010. do 2016. godine u RH smrtno je stradalo 180 biciklista, dok ih je 2388 teško ozlijeđeno, a 7144 lakše. Od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto njih su prouzročili upravo oni, pa se nameće zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa i vještinom upravljanja biciklom.

– U okviru Škole bicikliranja 18+ polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja biciklista u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture te prednostima korištenja sustava javnih bicikala. Svakodnevno smo svjedoci brojnim situacijama u kojima su ugroženi biciklisti pa mislimo da svi oni trebaju naučiti kako se pravilno ponašati u prometu. Dosadašnji je odaziv bio odličan i s velikim ponosom gledamo na sve dosadašnje edukacije, kao i reakcije, pa vjerujemo da će i sada biti tako. Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, tvrtka Nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 100 kuna. – kažu iz udruge Sigurnost u prometu.

Nakon teoretskog dijela slijedi praktični dio programa edukacije na poligonu Kockica na Prisavlju. Predavanja će održati stručnjaci udruge Sigurnost u prometu, Fakulteta prometnih znanosti, Crvenog križa Grada Zagreba, AŠ "Megastart" i tvrtke Nextbike. Organizatori su pripremili prigodne korisne poklone za polaznike, kao što su Priručnik za bicikliste u izdanju udruge Sigurnost u prometu, Priručnik Prva pomoć u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, reflektirajuće zaštitne prsluke i trake te već spomenuti poklon bon za korištenje Nextbikea.

FOTO: SIGURNOST U PROMETU